nieuws

‘Geen ontkenning van problemen in Oosterwei’

Korpschef Stikvoort van de politie Holland-Midden heeft gelijk met zijn verwijt dat de Kamer ongenuanceerd is als hij doelt op de PVV die in elk debat alle Marokkanen over één kam scheert. Dat zegt SP-fractievoorzitter Agnes Kant in reactie op uitlatingen van de korpschef in de Volkskrant vrijdag over de Goudse wijk Oosterwei. “Maar hij kan en mag niet ontkennen dat er grote problemen spelen in Oosterwei, problemen die helaas in andere buurten in Nederland ook voorkomen”, aldus Kant.

“Uiteraard is er in Gouda geen sprake van een oorlogssituatie en de suggestie om het leger op de raddraaiers af te sturen, zoals de PVV voorstelt, is totaal absurd”, zegt Kant. “Maar de stelling van Stikvoort dat de politie de baas op straat is, is niet wat de mensen in de wijk ervaren. Ik neem toch aan dat hij de klachten kent van winkeliers die uren staan te wachten op de politie als ze een winkeldief in de kraag hebben gegrepen. En hij kan niet voorbijgaan aan de mensen die zich geïntimideerd voelen door de raddraaiers, die het zat zijn om bespuugd en uitgescholden te worden”

Kant roept de politiechef op niet onnodig tegenstellingen te creëren. “We moeten de handen ineenslaan. We zijn immers bondgenoten in de strijd voor veilige en rustige buurten”, zegt Kant. De SP-leider stelt voor in ieder geval met spoed te beginnen met het aanpakken van de tekorten bij de politie, zodat buurtagenten veel meer op straat kunnen zijn. Daarnaast wil zij dat de segregatie in buurten als Oosterwei wordt aangepakt.

Betrokken SP'ers