nieuws

Geen contact toegestaan met slachtoffers Rawagedeh

Harry van Bommel is boos dat de meerderheid van de delegatie Tweede Kamerleden in Indonesië geen contact wil met dorpelingen uit Rawagedeh die de massamoord door Nederlandse soldaten in 1947 meemaakten. “Ik heb diverse keren geprobeerd de commissie te bewegen naar Rawagedeh te gaan. Ook het aanbod van een vertegenwoordiger van de weduwen om een aantal van hen naar Jakarta te brengen voor een overleg met de delegatie werd afgeslagen. Rawagedeh ligt niet erg ver van de hoofdstad Jakarta. Maar er is geen beweging in te krijgen”, aldus Van Bommel.

De zaak is door de advocaat van de weduwen in een brief bij premier Balkenende aangekaart. “De nabestaanden willen niet alleen financiële genoegdoening, maar vooral erkenning van de feiten. Nederland moet zich verontschuldigen tegenover de slachtoffers van de oorlog in de jaren ‘40”, aldus het SP-Kamerlid.

Van Bommel maakt deel uit van de delegatie die momenteel een reis in Indonesië maakt om zich op de hoogte te stellen van de actuele ontwikkelingen in de voormalige Nederlandse kolonie. In de voorbereiding van de reis bleken tal van politieke meningsverschillen over het programma. Een reis naar de Molukken was niet mogelijk en contact met het kleine groepje nabestaanden van de massamoord in Rawagedeh blijkt nu ook niet mogelijk.

In december 1947, tijdens de oorlog tegen de strijders die in augustus 1945 de Indonesische onafhankelijkheid hadden uitgeroepen, zochten Nederlandse soldaten in het Javaanse dorp Rawagedeh naar een leider van de nationalisten. De soldaten vermoordden er 431 mensen. Volgens de Verenigde Naties ging het om een opzettelijke en meedogenloze actie.

De handelsbetrekkingen met Indonesië werden de afgelopen decennia hersteld, maar deze zaak werd net als andere massamoorden in de doofpot gestopt. Er zijn nog enkele overlevenden in leven. Zij zijn zeer oud. Afgelopen winter probeerde de SP het kabinet ertoe te brengen schuld te erkennen en de overlevenden een pensioen te geven voor de rest van hun leven. Een voorstel hiertoe werd door een meerderheid van de Tweede Kamer afgewezen.

“Nu blijkt dat dezelfde meerderheid in de Kamer niet alleen de plaats Rawagedeh niet wil bezoeken, maar zelfs enkele van de overlevenden niet wil ontvangen. De SP zal aan deze zaak blijven werken, ook als we terug zijn in Nederland”, aldus Harry van Bommel.

Betrokken SP'ers