nieuws

Fusie zorgverzekeraar en zorginstelling onverantwoord

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt de plannen van zorginstelling Rivas om te fuseren met zorgverzekeraar Univé uiterst onverantwoord. “Door de gedwongen winkelnering kent deze fusie veel nadelen voor verzekerden. De premie kan wel omlaag, maar het betekent tegelijk dat je alleen nog maar zorg kunt krijgen van Rivas.”

Volgens Van Gerven ontstaat er op deze manier in de regio Gorinchem een tweedeling: “Mensen met minder geld zullen bij Univé terechtkomen en in deze regio geen vrije keuze meer hebben in zorginstellingen. Mensen die zich een duurdere zorgverzekering kunnen veroorloven, hebben wel keuzevrijheid.”

Rivas is de eerste zorginstelling in Nederland die een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingstehuizen én een thuiszorginstelling omvat. Univé is sinds het samengaan met VGZ-IZA-Trias in 2007 de grootste zorgverzekeraar.

Van Gerven wil in het mondelinge vragenuur dinsdag eisen dat minister Klink deze fusie tegenhoudt. Eerder waarschuwde het Centraal Planbureau al voor fusies tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

Betrokken SP'ers