Financiële reserves van scholen alleen nog op veilige bank

Reserves van onderwijsinstellingen mogen alleen nog op een veilige bankrekening worden gezet. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk voor naar aanleiding van het bericht dat de Vrije Universiteit mogelijk 6 miljoen euro dreigt te verliezen door te beleggen in IJsland. "Geld voor onderwijs moet in de klas terecht komen en niet verspild worden aan beleggingen. Als scholen geld over hebben, dient dat bij de Bank Nederlandse Gemeenten gestald te worden."

Van Dijk: "Scholen hebben miljarden aan financiële reserves. Het is van de zotte dat met dit geld wordt belegd of terechtkomt in risicovolle spaarproducten. De Vrije Universiteit heeft mogelijk 6 miljoen euro belegd in de IJslandse bank Kaupthing, die nu failliet dreigt te gaan. Geld voor onderwijs gaat daarmee verloren. De SP wil dat scholen hun reserves voortaan onderbrengen bij de Bank Nederlandse Gemeenten.

Van Dijk heeft minister Plasterk gevraagd om een totaaloverzicht van scholen en universiteiten die in de problemen zijn gekomen door de kredietcrisis, bijvoorbeeld omdat zij een spaarrekening hebben bij de IJslandse bank Icesave. Als het onderwijs aantoonbaar in gevaar komt of als verliezen buiten de schuld van de school zijn gemaakt, dient de regering de instelling financieel tegemoet te komen.

De reserves in het onderwijs zijn aanzienlijk. Het voortgezet onderwijs heeft 340 miljoen euro aan obligaties en 22 miljoen aan aandelen. De MBO-scholen hebben 27 miljoen euro aan obligaties. Universiteiten hebben bijna 130 miljoen aan reserves. Vorig jaar hadden scholen een exploitatie overschot van ruim 500 miljoen euro. De regering neemt daartegen geen maatregelen, ondanks het lerarentekort en de schooluitval.

Betrokken SP'ers