nieuws

Energiebedrijven moeten publiek blijven

SP-Kamerlid Paulus Jansen vindt dat minister Van der Hoeven alles op alles moet zetten om de uitverkoop van de vier publieke energiebedrijven te voorkomen. Dit heeft hij woensdagmiddag gezegd in een debat over de toekomst van NUON, Essent, Eneco en Delta. Jansen: “De publieke energiebedrijven kunnen een betrouwbaar en betaalbaar alternatief zijn voor de commerciële energiebedrijven die vooral oog hebben voor de winstcijfers en zich niets gelegen laten liggen aan energiebesparing, verduurzaming en consumentenbescherming.”

Vooral de gemeenten en provincies die aandeelhouder zijn van NUON en Essent sturen al geruime tijd aan op verkoop van hun aandelen aan buitenlandse energiebedrijven. Volgens Jansen is dit uitermate onverstandig. “Een betrouwbare en betaalbare energievoorziening is een nationaal belang, zeker nu we ons voorbereiden om op grote schaal over te gaan van fossiele naar duurzame energie. De overheid moet dit sturen en dat kan het beste doen door de energiebedrijven in eigendom te houden.”

Jansen wordt hierin gesteund door een meerderheid van de Nederlanders. Vorige maand wees een opinieonderzoek van TNS NIPO in opdracht van de SP namelijk uit dat zes op de tien Nederlanders vindt dat de publieke energiebedrijven in handen van de overheid moeten blijven.

Als de minister desondanks niet kan voorkomen dat de gemeenten en provincies hun aandelen verkopen, vindt Jansen dat het Rijk de aandelen moet overnemen. De minister zegde in het debat toe deze optie niet op voorhand uit te sluiten. Jansen: “Dit is een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van het vorige debat over dit onderwerp. PvdA-minister Bos verwees dit voorstel toen nog resoluut naar de prullenbak.”

Betrokken SP'ers