nieuws

De Wit wil einde aan praktijken Astro-programma’s (update)

SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit wil dat de oplichtingspraktijken van de Astro-programma's worden aangepakt door de minister van Justitie. Daarnaast mag bellen naar de studio zonder doorverbonden te worden of het in de wacht staan voor een privéconsult niets meer kosten. Dat is te lezen in de rapportage 'Sterrenbeeld Melkkoe' die SP-er Jan de Wit vandaag presenteert. “De Astro-programma's zijn niets anders dan de inmiddels verboden belspelletjes in een astro-jasje. Je ziet dezelfde praktijken terug. Het gaat er enkel om om mensen zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Dat dit nu gebeurt over de ruggen van zieke en onzekere mensen is enkel maar meer stuitend,” aldus De Wit. Het Kamerlid wil tevens dat de Inspectie voor de Gezondheidzorg de mogelijkheid krijgt om de dubieuze medische adviezen te onderzoeken en aan te pakken.

Het vandaag gepresenteerde rapport 'Sterrenbeeld Melkkoe' bevat een selectie uit de bijna tweehonderd serieuze reacties die de SP de afgelopen zomer binnenkreeg naar aanleiding van de oproep van Jan de Wit aan mensen om hun ervaringen met de Astro-programma's van SBS en RTL te melden. Uit het rapport blijkt dat veel mensen absoluut niet doorhebben dat de oproep van de programma's om nu naar de studio te bellen per telefoontje 1,30 euro kost. Omdat in beeld 1,30 per gesprek wordt aangegeven gaan velen er vanuit dat dit pas betaald wordt wanneer men daadwerkelijk met de studio doorverbonden wordt. Het weekend voor de presentatie van het rapport blijkt dat Astro TV inmiddels gratis naar de studio laat bellen. De Wit: “Hier was en is gewoon sprake van oplichting of een illegaal kansspel. Dat Astro-TV inmiddels deze praktijk heeft aangepast is tekenend. Maar de minister moet deze praktijken nog steeds onderzoeken, en wanneer er sprake is van illegale praktijken ze ook vervolgen en de benadeelden schadeloos laten stellen. Dat zal meteen een goed voorbeeld zijn voor wanneer er weer van dergelijke programma's worden bedacht.”

Ook de privéconsulten of de zogeheten paragnostenlijnen zijn volgens het Kamerlid niet geschoond van oplichting. Op de websites kun je zien of een medium vrij is, maar als je belt zijn ze bezet. De Wit: “Ook hier is sprake van oplichting. Het voorspiegelen dat iemand vrij is en vervolgens in de wacht komen voor 80 cent per minuut is gewoon oplichting en ook dat moet worden aangepakt.”

Zeer kwalijk is volgens De Wit dat er zeer dubieuze medische adviezen worden gegeven door zelf benoemde mediums. Iedereen kan zich namelijk aanmelden als spiritueel adviseur, zonder dat daar serieuze controle op plaatsvindt. De Wit: “Deze mensen vertellen een vrouw die maar steeds niet zwanger kan worden wel dat ze binnen zes maanden zwanger zal zijn. Of een oude vrouw die haar ogen heeft laten laseren en daar klachten over heeft dat ze over veertien dagen van haar klachten af zal zijn. Dat is waanzin. De inspectie voor de Gezondheidszorg moet de mogelijk krijgen dit soort dubieuze adviezen te onderzoeken en aan te pakken. Ook moet het mogelijk worden dit soort praktijken via het meldpunt van de Inspectie te melden.”

Enkele andere aanbevelingen die De Wit in het rapport doet zijn duidelijke waarschuwingen voor de SMS-diensten waarbij antwoorden pas na meerdere dure berichten worden gestuurd, het duidelijk vermelden wanneer een programma een herhaling is, en het groter in beeld brengen van de kosten van de verschillende diensten.

Update

Inmiddels heeft RTL besloten, hangende een eigen onderzoek, onmiddellijk te stoppen met de uitzending van Astro-programma's. Dit mede naar aanleiding van een onderzoek van Tros-Radar dat vanavond wordt uitgezonden. Jan de Wit zal zal in de uitzending reageren. De Wit: “Ik ben hier erg blij mee, en hoop dat SBS dit goede voorbeeld volgt. Toch vraag ik de minister nog steeds om een onderzoek in te stellen naar oplichting en te vervolgen waar nodig. Dat zal meteen een duidelijk voorbeeld scheppen zodat in de toekomst men wel twee keer nadenkt voordat men soortgelijke praktijken op de TV vertoont.

TROS-Radar, 20:30, Nederland 1