nieuws

Vogelaar ontduikt inlichtingenplicht in SS Rotterdam-dossier

Minister Vogelaar ontduikt haar plicht informatie te verstrekken aan de Tweede Kamer over de aanschaf van het cruiseschip SS Rotterdam. In antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Paulus Jansen over het risico dat woningcorporatie Woonbron loopt met de aanschaf van de Rotterdam, weigert zij nadere informatie te verstrekken over onderzoek dat het ministerie naar de aankoop heeft gedaan. Jansen: "Haar argument is dat het vertrouwelijke bedrijfsinformatie betreft, maar dan kan zij de Kamer deze informatie wel vertrouwelijk geven."

Op eerdere vragen van Jansen had de minister geantwoord dat het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw onderzoek doen naar de consequenties van de financiƫle constructie. Jansen: "Ik wilde graag deze onderzoeken inzien, desnoods vertrouwelijk, maar de minister wil dit niet. Volgens mij staat die weigering haaks op artikel 68 van de Grondwet, dat de minister verplicht de Kamer te informeren. Daarom ga ik de Kamer vragen de minister te dwingen de rapporten alsnog vertrouwelijk beschikbaar te stellen."

De antwoorden op de schriftelijke Kamervragen bevestigen overigens dat Woonbron op dit moment de enige investeerder is in het cruiseschip. Daarbij draait de corporatie dus ook voor 100 procent op voor een eventueel financieel debacle. Jansen: "Dat lijkt me voldoende reden voor grote alertheid van de Kamer. Woonbron zegt haar belang in de SS Rotterdam te willen afbouwen als het schip helemaal klaar is, maar er is geen enkele garantie dat zij kopers gaat vinden voor de aandelen. De woningcorporatie neemt dus grote risico's met geld dat bedoeld is voor de sociale volkshuisvesting."

Betrokken SP'ers