nieuws

Van Bommel: Stop uitbreiding oorlog naar Pakistan

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil van minister van Buitenlandse Zaken, Verhagen, opheldering over de Amerikaanse aanvallen vanuit Afghanistan op Pakistaans grondgebied. Van Bommel wil weten op basis van welk mandaat deze aanvallen worden uitgevoerd, aangezien de Pakistaanse regering er geen toestemming voor heeft gegeven. Hij vreest dat het gaat om een uitbreiding van de oorlog in Afghanistan die ook gevolgen heeft voor de Nederlandse militairen in het gebied.

Afghanistan

Nadat afgelopen zomer al luchtaanvallen zonder Pakistaanse toestemming werden gedaan in het grensgebied van Pakistan met Afghanistan, hebben sinds kort ook Amerikaanse aanvallen over land in Pakistan plaats. Van Bommel: “Wat is het gevolg hiervan voor de ISAF-troepen en voor Nederlandse militairen in het bijzonder? Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de aanvoer van goederen voor de ISAF-troepen die door Pakistan worden uitgevoerd?”

De afgelopen jaren werkten de regeringen van Pakistan en de VS samen in de strijd tegen militante moslims en Talibanaanhangers. Die samenwerking is al jaren zeer omstreden in Pakistan omdat een belangrijk deel van de bevolking helemaal niets ziet in de Amerikaanse manier van terrorismebestrijding. President Musharraf zette de samenwerking tegen de zin van de bevolking door. Na het gedwongen vertrek van Musharraf lijkt aan de goede samenwerking tussen Pakistan en de VS een einde gekomen. De Pakistaanse regering ontstak in grote woede over de Amerikaanse aanvallen.

Van Bommel: “Het gaat hier om een ernstige verslechtering van de internationale veiligheidssituatie. Ik vrees een uitbreiding van de oorlog en ik wil dat de Nederlandse regering zich daartegen verzet.”