nieuws

Stop ongelijke behandeling van scholieren en studenten met alleenstaande ouder

De SP wil dat het kabinet een einde maakt aan de ongelijke behandeling van inwonende studenten en scholieren met alleenstaande ouders in de bijstand. Doordat niet elke gemeente het inkomensverlies, dat kan oplopen tot 250 euro per maand, compenseert, komen veel mensen in de problemen. SP Kamerlid Sadet Karabulut: “Staatssecretaris Aboutaleb is het met ons eens, maar wil nog geen landelijke regels instellen, alvorens onderzoek te hebben gedaan. Ondertussen blijft de ongelijkheid, en daarmee in veel gevallen ook de armoede. ”

In tegenstelling tot studenten wiens beide ouders een bijstandsuitkering ontvangen, wordt de uitkering van de alleenstaande ouder fors gekort zodra het kind 18 jaar wordt. Gemeenten kunnen dit inkomensverlies compenseren maar gaan hier in de praktijk zeer verschillend mee om. Karabulut: “De tegemoetkoming schoolkosten of studiefinanciering die je vanaf je achttiende krijgt is bedoeld om de studiekosten te betalen en niet om financieel voor je moeder of vader te zorgen. Het is dan ook niet eerlijk dat een ouder daarom wordt gekort op de uitkering.”

Ook de FNV vakcentrale en FNV Vrouwenbond pleitten eerder voor een landelijke regeling. Vandaag liet Staatssecretaris Aboutaleb weten dat ook hij vindt dat gemeenten alleenstaande ouders in de bijstand niet mogen korten op hun uitkering als inwonende kinderen studiefinanciering ontvangen. Een landelijke regeling gaat hem nu nog te ver, hij wil eerst een onderzoek laten doen. De SP vindt dat er lang genoeg over gesproken is. Karabulut: “Ik dring er al langer dan een jaar bij het kabinet op aan om dit probleem op te lossen. Het is nu mooi geweest, de Staatssecretaris moet de wet aanpassen.”

Betrokken SP'ers