nieuws

Sponsoring overheidssites ongepast

Overheidssites moeten onafhankelijke informatie verstrekken en mogen niet worden gesponsord. Dat stelt de SP naar aanleiding van de sponsoring van de overheidssite Hallo Wereld van het ministerie voor Jeugd en Gezin door zorgverzekeraar Agis.

“De overheid hoort geen platform te bieden aan marketingdoeleinden van verzekeringsmaatschappijen. Van onafhankelijke informatievoorziening is dan geen sprake,” aldus Agnes Kant. Hallo Wereld heeft als doel zwangere vrouwen en jonge ouders voorlichting te geven over een gezonde levensstijl.

Agis zorgverzekeringen is ‘maatschappelijk partner’ van Hallo Wereld en heeft daar volgens een woordvoerder van het ministerie voor Jeugd en Gezin vier ton voor betaald. In ruil daarvoor wordt aan deelnemers van de site in een enquêteformulier gevraagd of zij informatie van een zorgverzekeraar willen ontvangen. Volgens het ministerie voor Jeugd en Gezin wordt bij bevestiging een informatiepakket van Agis verzonden.

Kant: “Bezoekers van overheidssites hebben recht op onafhankelijke, betrouwbare informatie. Doordat het ministerie zich heeft ingelaten met sponsoring van Agis, kan dit niet meer gewaarborgd worden.”

De SP heeft bij de minister voor Jeugd en Gezin om opheldering gevraagd en wil ook weten of er nog meer overheidssites gesponsord worden.