nieuws

SP-voorstellen voor betere verdeling huurwoningen overgenomen

Minister Vogelaar staat achter de meeste SP-voorstellen om het voor woningzoekenden makkelijker te maken om een huurwoning te vinden. Dit zegt zij in een reactie op het rapport 'Schrap de wachtlijstbelasting', dat SP-Kamerlid Paulus Jansen eerder dit jaar aan haar overhandigde.

Jansen: "De minister wil in ieder geval snel in de wet vastleggen dat er in gemeenten en regio's één woonloket moet komen, waardoor woningzoekenden zich nog maar bij één loket hoeven in te schrijven. Het betekent ook dat dit woonloket het aanbod van alle beschikbare huurwoningen via één woonkrant of website bekend moet maken, waardoor het gehele huurwoningaanbod van de gemeente of regio via één kanaal kan worden bekeken."

Het SP-voorstel om de wachtlijstbelasting te schrappen, is niet door de minister overgenomen. Wel is zij bereid om te bekijken of er een maximum gesteld kan worden aan de kosten die in rekening worden gebracht. Jansen: "Dat is een stap in de goede richting, want ons rapport heeft aangetoond dat er grote verschillen bestaan tussen de hoogte van de inschrijfkosten."