nieuws

SP-voorstel overgenomen om alleenstaande ouders in de bijstand te compenseren

Er komt een einde aan het korten van alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering zodra het jongste studerende kind 18 jaar wordt. Het voorstel van SP-Kamerlid Sadet Karabulut voor een landelijke regeling is door de Kamer aangenomen.

Er wordt een einde gemaakt aan de ongelijke behandeling van inwonende studenten en scholieren met een alleenstaande ouder in de bijstand. In tegenstelling tot studenten wier beide ouders een bijstandsuitkering ontvangen, wordt de uitkering van de alleenstaande ouder nu fors gekort zodra het kind 18 jaar wordt. Dit kan maandelijks zo’n 250 euro schelen. “Dat was een oneerlijke regeling, en die wordt nu eerlijk gemaakt”, aldus Karabulut.

Nu nog daalt het inkomen van het alleenstaande oudergezin drastisch wanneer de studerende of schoolgaande kinderen 18 jaar worden. Gemeenten kunnen dit inkomensverlies compenseren, maar gaan hier in de praktijk heel verschillend mee om. De SP wil de landelijke regeling zodat deze alleenstaande ouders niet langer benadeeld kunnen worden. Karabulut: “Regel de compensatie voor inkomensachteruitgang en behandel gelijke gevallen ook écht gelijk.”

Met de aangenomen motie moet het kabinet nu de Wet Werk en Bijstand aanpassen.