Polen mogen niet wonen op recreatieparken

Minister Cramer was na wat aandringen van SP Tweede Kamerlid Hans van Leeuwen heel stellig tijdens het vragenuurtje: ‘Polen mogen niet wonen op recreatieparken’. Dit bracht helderheid in de door de minister zelf gecreëerde chaos. In verschillende handreikingen aan de gemeenten gaf ze in het ene boekwerk aan dat de huisvesting niet was toegestaan en in de andere dat huisvesting van Poolse werknemers op recreatieparken wel kon. ‘Er dreigde rechtsongelijkheid te ontstaan tussen Nederlandse bewoners die juist van de parken af moeten en buitenlandse werknemers die er zo mogen gaan wonen’, zei van Leeuwen. ‘Het antwoord van de minister is gelukkig helder. Het is nu aan de werkgevers om voor passende woonruimte te zorgen’.

Hans van Leeuwen tijden het Wekelijkse vragenuurtje

De SP maakt zich al tijden lang hard voor gelijke behandeling van Poolse werknemers. De grenzen van Nederland zijn open gegaan voor buitenlandse werknemers zonder dat de voorzieningen op orde zijn. Ook over de huisvesting is van te voren niet goed nagedacht. Vele duizenden Polen worden nu door uitzendbureaus en werkgevers gehuisvest op recreatieparken. Van Leeuwen: ‘Die parken zijn daar niet voor bedoeld. Er ontstaan zo langzamerhand complete getto’s waar Polen met veel te veel mensen in te kleine woningen gehuisvest zijn. Dat is onmenselijk en komt ook de integratie niet ten goede’.

De SP zal vragen stellen aan Donner en Cramer hoe de ministers uitvoering gaan geven aan deze duidelijke stellingname van Cramer. 'De ultieme oplossing is simpel', zegt Van Leeuwen. ‘Nederland moet de tewerkstellingsvergunning, voor onder andere Polen weer invoeren en de grenzen naar Roemenie en Bulgarije dicht houden. Pas als Nederland de instroom kan controleren en haar huis op orde heeft kan menswaardige huisvesting worden geboden’.