Polderman geeft minister onvoldoende voor Natuurbalans 2008

SP-Kamerlid Hugo Polderman is zeer ontevreden over de beperkte inspanning die het kabinet levert om natuur in Nederland te behouden en waar nodig te herstellen. Uit de deze week gepresenteerde Natuurbalans, een jaarlijks terugkerende rapportage van het Planbureau voor de Leefbaarheid over de staat van de natuur bleek dat op sommige gebieden wel vooruitgang is geboekt, maar dat het over de hele linie nog steeds slecht gesteld is met het natuurbehoud.

Polderman: “Minister Verburg verdient opnieuw een onvoldoende. Die rapportage is een jaarlijks ritueel van slecht nieuws. Dit kabinet wil zich zelf graag profileren als het meest duurzame ooit. Ambities genoeg, maar daadwerkelijke acties om de situatie van natuur en milieu echt te verbeteren zien we te weinig.”

Zo heeft het kabinet beloofd maatregelen te nemen voor realisering van de Ecologische Hoofdstructuur in 2018. De Natuurbalans wijst echter uit dat dat met de gebrekkige inzet van het kabinet van dit moment praktisch onmogelijk is. Verburg heeft daarnaast de teruggang van de biodiversiteit nog niet weten te stoppen terwijl ook dat de inzet van het kabinet is. Polderman: “ Kortom de seinen staan wat natuurbeleid dus op rood. Ik ben heel benieuwd wat het kabinet volgende week in de Miljoenennota uittrekt om daar nog wat aan te veranderen.”