Onderzoek naar fraude met gestolen identiteitskaarten

De Nationale Ombudsman gaat, mede naar aanleiding van vragen van SP-Kamerlid Ronald van Raak, onderzoek doen naar de manier waarop de overheid is omgegaan met een groep mensen die slachtoffer is geworden van fraude met gestolen identiteitskaarten. De mensen zijn in grote problemen gekomen, maar staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken zegt zich niet verantwoordelijk te voelen.

In de zomer van 2005 bleek dat een aantal identiteitsbewijzen tijdens het transport naar het gemeentehuis was gestolen. Met deze identiteitskaarten is in sommige gevallen fraude gepleegd. De minister weigert de slachtoffers schadevergoeding te geven.

Van Raak: “Met een gestolen identiteitskaart kan fraude worden gepleegd of kunnen schulden worden gemaakt. Dat kan grote gevolgen hebben voor de slachtoffers, die zich niet kunnen verdedigen. Mensen kunnen niet eens bewijzen dat zij de misdaad niet hebben gepleegd! Ter Horst wil deze mensen niet helpen, omdat de overheid niet schuldig zou zijn aan de diefstal. De minster zet mensen in de kou.”

De Nationale Ombudsman gaat onderzoeken wie verantwoordelijk is voor het transport van identiteitsbewijzen en of de overheid de slachtoffers meer hulp had moeten bieden. De SP pleit ervoor om slachtoffers van fraude te compenseren.

Betrokken SP'ers