nieuws

Lot volkshuisvesting in handen rechter

Minister Vogelaar is niet van plan de wet aan te passen om het uitstappen van woningcorporaties onmogelijk te maken. Vogelaar is er zeker van dat zij de rechtszaak hierover gaat winnen. SP-Kamerlid Paulus Jansen: “Ik ben daar helemaal niet zo zeker van en word in die opvatting gesterkt door een aantal juristen. Ik maak me ernstige zorgen over deze lakse houding van de minister. Zij heeft het lot van de sociale volkshuisvesting, en haar eigen politieke lot, verbonden aan de uitspraak van de rechter.”

Een jaar geleden heeft woningcorporatie De Veste aangegeven een particuliere verhuurder te willen worden en dus uit het volkshuisvestingsbestel te willen stappen. De belangrijkste reden hiervoor is de invoering van de winstbelasting op de sociale activiteiten van woningcorporaties. Inmiddels heeft de woningstichting Den Helder zich bij De Veste gevoegd. In de wet is echter niets geregeld over het uit het bestel stappen van corporaties en daarom zijn juristen het oneens over de afloop van de rechtszaak. Paulus Jansen: “Er bestaat dus een kans dat de woningcorporaties hun gelijk bij de rechter halen. Vogelaar moet wat mij betreft zorgen dat die kans er helemaal niet is. Dat kan door de wet aan te passen.”

Volgens Vogelaar is dit niet nodig, omdat de wet weliswaar “curieus“ is, maar wel waterdicht. Als de woningcorporaties bij de rechter hun gelijk halen, is volgens Jansen het leed niet te overzien. “Uit onderzoek blijkt dat veel corporatiedirecteuren de gebeurtenissen met grote belangstelling volgen. Als de Veste gelijk krijgt, zullen er vast en zeker meer volgen en dan is ons sociale volkshuisvestingsbestel ter ziele.”