Krista van Velzen: ‘Pak verantwoordelijken marteltransport aan’

Eind augustus werd een vrachtwagen met daarin twee keer zoveel varkens als wettelijk toegestaan wordt van de Oostenrijkse weg gehaald. De 1850 dieren waren verwaarloosd, zaten bekneld en waren te jong om vervoerd te mogen worden. SP-Kamerlid Krista van Velzen eist van minister Verburg (Landbouw) maatregelen tegen transporteur Vaex, de dierenarts die het transport toestond en de chauffeur van de veewagen.

Foto: Varkens in Nood

Het ministerie van LNV pakte de vergunning van het bedrijf, Vaex, af. Eind goed al goed. Of toch niet? Stichting Varkens in Nood onthulde dat dit bedrijf, dat talloze malen is betrapt op ernstige overtredingen van de regels rond het vervoer van levende dieren, gewoon verder rijdt. Hoe kan dit? Volgens Varkens in Nood gebruikt Vaex de vergunning van een ander bedrijf om verder te gaan met het vervoeren van levende dieren. Van Velzen vraagt de minister het zogenoemde omkatten van transportvergunningen te voorkomen. Verburg moet er tevens voor zorgen dat de transportvergunning van Vaex ook in andere Europese landen wordt ingetrokken.

Van Velzen: “Het is niet de eerste keer dat Vaex de fout in gaat. Op zich is het een goede zaak dat de vergunning is ingetrokken, maar dat ze via een u-bocht de wet alsnog kunnen overtreden gaat alle perken te buiten. Deze maatregel moet juist een soort van lakmoesproef zijn. We spreken hier over een notoire overtreder van de regels. En het is belangrijk dat de dierenarts wordt opgespoord, die dit kennelijk door de vingers heeft gezien.”

“Ik ben hier echt boos over. Nu gebeurt er eindelijk iets, maar het heeft nog niet het effect dat nodig is. Notoire dierenmishandelaars moeten niet langer de mogelijkheid hebben verder te gaan met hun werkzaamheden. Er wordt veel, te veel, met dieren gesleept. Vrachtwagens vol laden met dieren, voller dan toegestaan, levert nou eenmaal goed geld op. En de kans dat je wordt gepakt wordt gewoon meegenomen in een inschatting van kosten en baten. Dat is pervers.”