nieuws

Irrgang: Reddingspoging Fortis onvermijdelijk

"De poging van de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden om Fortis te redden was onvermijdelijk," aldus financieel woordvoerder Ewout Irrgang van de SP in een eerste reactie op de ontwikkelingen rond de wankelende bank. Hij vraagt zich echter wel af waarom de Nederlandse staat geen controlerend belang in de bancaire poot van het bedrijf neemt, in plaats van de 49% minderheidsdeelneming nu.

Nederland koopt voor 4 miljard euro een belang van 49 procent in het bankbedrijf van het geplaagde concern. Irrgang: “Als we er zo veel publiek geld in steken, waarom dan niet ministens 51 procent van de bancaire activiteiten opeisen? Dat betekent dat je veel meer controle hebt op het bedrijf en op wat er met het publieke geld gebeurt."

Het steekt Irrgang dat met de reddingsoperatie slecht gedrag uit het verleden van de Fortistop wordt beloond. "Nu een groot deel van het concern in overheidshanden komt, moeten er afspraken komen over de beloning van de bestuurders."

De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk woensdag over de crisis in de bankwereld en de ingreep van de Benelux-landen.

Maatregelen tegen graaicultuur De SP heeft de afgelopen jaren keer op keer gepleit voor maatregelen tegen de graaicultuur. Zo zijn er concrete voorstellen gedaan om perverse bonussen aan banden te leggen – het soort bonussen dat mede heeft geleid tot de huidige kredietcrisis.

Onder de noemer ‘Grenzen aan het Graaien’ lanceerde de SP vorig jaar vijf voorstellen om een einde te maken aan excessieve zelfverrijking in het bedrijfsleven: topsalarissen moeten worden ondergebracht onder de CAO, de prestatiebeloning voor bestuurders wordt afgeschaft, de ondernemingsraad krijgt instemmingsrecht over de hoogste salarissen, gunstige belastingsregelingen voor buitenlandse bestuurders worden begrensd en salarissen boven de Balkenende-norm worden niet langer aftrekbaar. Alle voorstellen zijn door het kabinet en de regeringspartijen afgewezen.