nieuws

Gouden Papierversnipperaar voor Makkumse basisschool St. Martinus

De Gouden Papierversnipperaar

SP-Kamerlid Manja Smits heeft vandaag de ‘Gouden Papierversnipperaar’ uitgereikt aan directeur Jan Altenburg van basisschool Sint Martinus in Makkum. De SP vroeg alle basisscholen mee te denken hoe de toenemende bureaucratie in het onderwijs het best kan worden bestreden. Altenburg stuurde het beste idee in voor het basisonderwijs.

De Goudenpapierversnipperaar moest uiteraard direct worden gebruikt.

Jan Altenburg kwam met een eenvoudig en creatief voorstel om de bureaucratie te analyseren tegen te gaan: “Vlooi met de papierversnipperaar bij de hand de complete onderwijswetgeving na. Wanneer de leerling, juf of meester niet beter wordt van een wet, kan de wet weg.” Altenburg gaf er zelf voorbeelden bij waaruit bleek hoeveel papierwerk er de afgelopen jaren bij was gekomen.

Versnipperd

De jury voor de Gouden Papierversnipperaar, bestaande uit schoolleider en oud SP-Kamerlid Ron Abel en schrijfster/columniste Aleid Truijens, koos dit idee vanwege zijn eenvoud. Uit het juryrapport: "Centraal in het onderwijs moeten het kind en de leerkracht staan, niet de overheid en het schoolbestuur. Wanneer schoolbesturen én overheid dat in praktijk weten te brengen, kan de bureaucratie een flink stuk verminderen en teruggebracht worden naar de noodzakelijke hoeveelheid."

V.l.n.r. Jan Altenburg, Aleid Truijens en Manja Smits

Tijdens de uitreiking - in aanwezigheid van het merendeel van de leerlingen van de school - zei Altenburg soms flink te balen van het papierwerk waar hij mee lastig wordt gevallen. "Een invaldocent heeft een verklaring van goed gedrag nodig. Dat is logisch. Vroeger haalde iemand die bij het gemeentehuis. Nu moeten daar vijf pagina's formulieren voor worden ingevuld. Dat is flauwekul waar niemand beter van wordt." Hij was blij met de aandacht die de SP aan het probleem besteedt, maar was nog niet tevreden met alleen een gouden papierversnipperaar: "De echte prijs is als ik hier op school merk dat de regeldruk minder wordt."

Kamerlid Manja Smits zal het winnende idee voorleggen aan de regering: “Het is een goede meetlat waarlangs nieuwe wetten gelegd kunnen worden. Sommige regels lijken nuttig, maar blijken in de praktijk overdreven of bureaucratisch. Als scholen hierdoor meer bezig zijn met papieren invullen dan met kinderen onderwijzen, is er iets flink mis.”

Na de uitreiking interviewde Manja Smits winnaar Jan Altenburg en jurylid Aleid Truijens.

Betrokken SP'ers