nieuws

Gezondheid mag niet afhangen van dikte portemonnee

“Ik vind het onaanvaardbaar dat in Nederland je gezondheid mede afhankelijk is van de dikte van je portemonnee.” Dat zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut in reactie op een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat mensen die vinden dat ze een slechte gezondheid hebben, vaker moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen.

Van de groep mensen met een slechte gezondheid heeft bijna de helft moeite rond te komen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld niet elke dag warm eten of hun woning voldoende verwarmen. “Zeker als je ziek bent, is verwarming van je woning of een fatsoenlijke maaltijd geen overbodige luxe, maar simpelweg noodzaak”, aldus Karabulut.

Het SP-Kamerlid zal Staatssecretaris Aboutaleb om opheldering vragen. Naast een reactie op de uitkomsten van dit onderzoek wil zij ook weten welke maatregelen de bewindsman gaat treffen. Eerder dit jaar pleitte de SP al voor een anti-armoede offensief van dit kabinet, waar de SP het kabinet oproept de inkomenspositie van mensen te verbeteren, mede door het verhogen van het sociaal minimum en de zorgtoeslag.

Betrokken SP'ers