Gehandicapten door Eurlings in de kou gezet

SP-Kamerlid Emile Roemer vindt het onacceptabel dat minister Eurlings er niet voor wil zorgen dat in 2030 het openbaar vervoer volledig toegankelijk is voor gehandicapten. Zowel bij de treinen als bij de toegankelijkheid van de stations blijven er problemen voor gehandicapten. Roemer: “We hebben in 2000 duidelijk afgesproken dat treinen en stations toegankelijk moeten zijn voor iedereen en niet half zoals de minister nu voorstelt. Dat is ronduit beledigend voor mensen die toch al niet veel opties hebben om te reizen.”

Om het openbaar vervoer geschikt te maken voor gehandicapten zijn er zijn grote verbeteringen nodig aan zowel de perrons in Nederland als aan de treinen die er stoppen. In 2000 zijn er ook duidelijke doelen gesteld aan de termijn waarop treinen en stations toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Nu blijkt echter dat minister Eurlings voor slechts 60% van de stations het doel stelt dat deze zo worden ingericht dat gehandicapten er zelfstandig kunnen komen. Dit moet volgens Roemer 100% procent zijn. ‘Wat heeft iemand in een rolstoel er nou aan dat er op 60% van de stations wel voorzieningen zijn maar op zijn eigen station in de buurt niet? Dat betekent dat hij of zij nog steeds niet zelfstandig op pad kan maar altijd is aangewezen op alternatief vervoer of begeleiding.’

Wat ook blijkt is dat niet alle treinen in 2030 toegankelijk zullen zijn voor gehandicapten. Terwijl er in 2000 hele duidelijke doelstellingen zijn geformuleerd dat in 2030 alle treinen volledig toegankelijk moeten zijn. Roemer: "De termijn van 30 jaar was naar mening van de SP al erg lang maar dit kon volgens het kabinet in 2000 niet anders. De treinen moeten immers 30 jaar mee gaan en het eerder vervangen van de treinen was veel te duur. Nu blijkt echter dat er zelfs dit jaar nog nieuwe treinen zijn aangeschaft door de NS die niet voldoen aan de gestelde eisen voor toegankelijkheid. Deze treinen moeten ook weer dertig jaar mee, waardoor de deadline van 2030 ernstig in gevaar komt. En de gehandicapten, die staan hierdoor mooi weer in de kou."

Betrokken SP'ers