Geen taboe op kernenergie

'Kernenergie is uiteraard niet onbespreekbaar, maar voorlopig zie ik ons nog niet instemmen met een nieuwe kerncentrale' aldus SP-fractievoorzitter Agnes Kant. 'Het CO2 probleem en de uitputting van fossiele brandstoffen maakt dat we vol in moeten zetten op duurzame alternatieven en besparing. De vraag blijft echter wel of dat voldoende is voor onze energiebehoefte en of het CO2 probleem van fossiele brandstoffen niet groter wordt dan het afvalprobleem van kernenergie.”

Sommige mensen zullen misschien verrast zijn door dit standpunt van de SP die toch tegen de bouw van kerncentrales was. Wat is er veranderd? Laat ik eerst benadrukken dat we niet ineens voor de bouw van een nieuwe kerncentrale zijn. Maar de SP kent geen taboes, en die hebben we ook nooit gekend. Voor het oplossen van problemen van de toekomst is altijd een open blik nodig. Twintig jaar geleden was de bouw van kerncentrales zeer onwenselijk. Wat betreft veiligheid en het afvalprobleem had het niet eens zin om die discussie aan te gaan. Maar de wetenschap staat niet stil. Dat betekent overigens niet dat beide problemen nu al zover opgelost zijn dat we nu rustig een kerncentrale kunnen bouwen.

Kerncentrales zijn duur. Geld dat daar ingestoken wordt, wordt niet gebruikt voor de ontwikkeling van duurzame alternatieven. Op zich klopt dat. Een kerncentrale is bijvoorbeeld drie keer zo duur als een even grote gascentrale. Het geld dat je overhoudt kan je investeren in extra windmolens op de Noordzee of een waterkrachtcentrale in de Oosterscheldedam. Maar de wereldwijde vraag naar energie stijgt rap. Fossiele brandstoffen stijgen mede door uitputting in prijs. Dat geldt overigens óók voor uranium, de brandstof van kerncentrales. Ik wil vol inzetten op de ontwikkeling van duurzame alternatieven maar we moeten ook realistisch kijken of dat voldoende is om aan onze energiebehoefte voor de komende decennia te voldoen.

Welke rol speelt onze afhankelijkheid van import van fossiele brandstoffen? Op energiegebied zijn wij al lange tijd niet onafhankelijk meer. We zullen, gezien de uitputting van onze eigen gas- en olievelden steeds meer afhankelijk worden van andere landen, niet alleen als Nederland, maar ook als Europa. We moeten daarom uit meerdere soorten energie kunnen putten. En dat is waar deze discussie overgaat. We moeten met zijn allen een afweging maken hoe we onze energievoorziening in de toekomst verzorgen. In deze afweging nemen we factoren mee als verontreiniging, afhankelijkheid van externe landen en kosten. In deze afweging valt kernenergie bij ons nu af, maar als de omstandigheden veranderen, kan ook onze afweging een andere uitkomst krijgen. Wat ons betreft moet de Tweede Kamer altijd het laatste woord hebben over de bouw van een kerncentrale.

Betrokken SP'ers