nieuws

Geen inmenging Amerika in Bolivia

SP Kamerlid Ewout Irrgang heeft de ministers van Buitenlandse Zaken Verhagen en Ontwikkelingssamenwerking Koenders vandaag gevraagd hun steun uit te spreken voor de democratisch gekozen Boliviaanse president Morales. Bolivia wordt al wekenlang in de greep gehouden door gewelddadige aanslagen en protesten van de oppositie, mogelijk gesteund door de Amerikanen.

Het SP-Kamerlid hekelt het feit dat een president die op democratische wijze door een ruime meerderheid van de bevolking gekozen en herkozen is, zo weinig internationale steun krijgt. Vooral de VS spelen een dubbele rol in het armste Latijns-Amerikaanse land. Er zijn zelfs berichten over gevonden Amerikaanse kogels die duiden op directe Amerikaanse steun aan de ondemocratische oppositie. De EU zou volgens Irrgang veel duidelijker haar steun moeten uitspreken voor de wettig gekozen president Morales en het geweld van de opstandige prefecten onomwonden veroordelen. Irrgang: "Ik ben het hartgrondig eens met de Argentijnse president Kirchner die stelt dat een nieuwe door de VS gesteunde coup in Latijns Amerika zoals in 1973 in Chili gebeurde, onwenselijk is. Nederland moet opheldering eisen over de Amerikaanse rol. De Nederlandse regering moet, het liefst in EU verband, nadrukkelijker oproepen tot een dialoog en alle gewelddadigheden onomwonden afkeuren."

Het SP-Kamerlid was in augustus een van de internationale waarnemers bij het referendum over de politieke toekomst van Morales. In dat referendum koos ruim 67% van de bevolking voor de voortzetting van het presidentschap van Morales.