nieuws

Fraude bij toewijzing huurwoningen snel aanpakken

Paulus Jansen vindt dat minister Vogelaar snel moet onderzoeken of de berichten over grootschalige fraude bij het toewijzen van huurwoningen kloppen. Daarom heeft hij vandaag schriftelijke Kamervragen over dit onderwerp gesteld. Volgens het SP-Kamerlid moet de minister snel met regels komen om dit onacceptabele misbruik van de woningnood aan te pakken. Jansen: "Wat mij betreft moeten gemeenten en woningcorporaties steekproefsgewijs de eerlijkheid van de woningtoewijzing controleren."

Verschillende ochtendkranten meldden woensdag dat er meerdere gevallen van fraude bij woningtoewijzing bekend zijn, waarbij woningzoekenden bij betaling van enkele honderder euro's aan een corporatiemedewerker sneller in aanmerking komen voor een huurwoning. Volgens onderzoekers van Hoffmann Bedrijfsrecherche zijn de inmiddels bekende gevallen slechts het topje van de ijsberg. De oorzaak ligt voornamelijk in een matige controle van het systeem voor woningzoekenden. Jansen: "Minister Vogelaar zal allereerst moeten uitzoeken of we inderdaad spreken over een grootschalige fraude, waarbij een select groepje mensen profiteert van de ellende van andere mensen."

Het gebrek aan controle kan volgens Jansen snel worden opgelost: "De minister werkt op dit moment aan een wijziging van de wet waarin de woonruimteverdeling is geregeld. Hierin kan zij meteen meenemen dat zij van woningcorporaties en gemeenten eist steekproefsgewijs te controleren of woningzoekenden terecht een woning toegewezen hebben gekregen."

Betrokken SP'ers