nieuws

SP en VVR onderzoeken vliegtarief Nederland-Suriname

De SP is woensdag samen met de Vereniging Van Reizigers (VVR) een onderzoek gestart naar de vliegtarieven op de verbinding Amsterdam-Paramaribo. SP en VVR vermoeden dat de maatschappijen KLM en SLM misbruik maken van hun machtspositie op deze verbinding. Met de uitkomsten van het onderzoek willen zij de druk opvoeren op de minister van Verkeer en Waterstaat en de luchtvaartmaatschappijen om tot een tariefsverlaging te komen.

SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel enqueteert vertrekkende reizigers

SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel enqueteert vertrekkende reizigers

VVR en SP hebben sterke aanwijzingen dat er sprake is van krankzinnige tariefsverschillen op de verbinding. Beide organisaties krijgen al geruime tijd klachten dat de ticketprijs varieert van 600 tot meer dan 1000 euro voor één en dezelfde vlucht. Per jaar vliegen er meer dan 200.000 mensen op deze route en de bezettingsgraad is met ruim 83 procent hoog. Volgens VVR-voorzitter Mahin Jankie en SP-Kamerlid Harry van Bommel maken KLM en SLM “op een schandalige manier misbruik van hun machtspositie op deze verbinding”. Beiden vinden echter dat de minister van Verkeer en Waterstaat medeschuldig is aangezien hij inhoudelijk verantwoordelijk is voor de Luchtvaartovereenkomst tussen Nederland en Suriname.

Eind jaren ’90 begon de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek naar de hoogte van de tarieven op de verbinding Amsterdam-Paramaribo. Haar conclusie was toen dat de tarieven ‘hoog, maar niet excessief hoog’ waren. De hoge tarieven zouden door de samenwerking tussen KLM en SLM worden veroorzaakt en de bestaande Luchtvaartovereenkomst tussen beide landen zou hen de bevoegdheid geven prijsafspraken te maken. De beperkte liberalisering, die per 1 mei 2006 werd doorgevoerd, had als resultaat dat ook Martinair op de verbinding ging vliegen maar dit heeft niet geleid tot een daling van de tarieven. Volgens VVR en SP houdt de minister onvoldoende toezicht op de tarieven.

Het onderzoek begon woensdag op de luchthaven Schiphol met een enquête onder vertrekkende reizigers en krijgt een vervolg op zondag 10 augustus op het Kwakoefestival in Amsterdam en op internetsites. Het zal enkele weken in beslag nemen. De resultaten worden begin september gepubliceerd.