Poppe pleit voor harde aanpak afvalzwendel

“Het moet afgelopen zijn met de schandalige zwendel met ons afval. Een stelletje zakkenvullers maakt woekerwinsten ten koste van het milieu en de gezondheid van de armsten op deze wereld.” Dat zegt SP-Kamerlid Remi Poppe na het verschijnen dinsdag van nieuwe berichten over dumpingen van Nederlands afval in ontwikkelingslanden. “Deze lui moeten we keihard aanpakken”, aldus Poppe.

Het nieuwste bericht komt uit Ghana, waar Greenpeace de stortplaatsen voor elektronisch afval onderzocht. De lokale bevolking en met name kinderen lopen daar volgens de organisatie ernstige gezondheidsrisico’s als gevolg van zware metalen die vrij komen uit het afval. Een flink aandeel van de apparaten blijkt afkomstig uit Nederland.

Poppe:“De regering en het bedrijfsleven hebben de mond vol van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar veel verder dan glossy milieujaarverslagen komen ze niet. Zodra ergens geld te verdienen valt, zijn solidariteit, milieu en gezondheid ver te zoeken. Mijn door de Kamer ondersteunde motie riep de minister op richtlijnen op te stellen waaraan de internationale handel zou moeten voldoen. Ik roep de minister op zo snel mogelijk met die richtlijnen te komen en bedrijven er ook daadwerkelijk op aan te spreken.”

Eerder al stelde Poppe vragen aan de minister over de negatieve effecten van internationale afvaltransporten. Ook schreef Poppe het rapport Afval heeft Toekomst waarin hij de handel in ons afval aan de kaak stelt. “De vervuiler moet verantwoordelijk blijven voor zijn eigen afval", aldus Poppe. "Al dat gesleep met troep is nergens goed voor. We moeten het afval zo veel mogelijk in eigen regio verwerken.”

Betrokken SP'ers