nieuws

Onderzoek naar miljoenenflop UWV moet tot het gaatje gaan

Een groot automatiseringsproject van uitkeringsinstantie UWV, dat 87 miljoen euro heeft gekost, is mislukt. Arda Gerkens, de ICT-specialist van de SP in de Tweede Kamer, wil dat het ingestelde onderzoek zeer diepgravend zal zijn.

Samen met specialisten van het bedrijf Logica bouwde UWV tweeënhalf jaar aan het WIA-project, een groot computersysteem. In juni van dit jaar besloot de raad van bestuur het project stop te zetten, omdat "als er al een functionerend systeem zou komen, dit veel te complex en te duur zou zijn".

Het werd in juni bekend dat het WIA-project bij het UWV werd stilgelegd. Onmiddellijk heeft de SP toen opheldering gevraagd aan minister Donner, die eerder zei dat het vertraging had opgelopen, maar dat het nog wel goed zou komen.

Het mislukken van het project wordt inmiddels onderzocht door de Inspectie van Werk en Inkomen, maar door het UWV zelf ook. Donner zal in september al komen met meer informatie. Gerkens is erg benieuwd wat de onderzoeken naar voren brengen: "De SP had eerder dit jaar had een "Meldpunt ICT en overheid" en daar zijn verontrustende meldingen binnengekomen die duiden op wanbeleid en geldverspilling. Wanneer ik genoemde misstanden niet terug zie in het onderzoek, zal ik nader onderzoek eisen. De onderste steen moet hier echt boven komen."

De SP pleit er al langer voor de verantwoordelijkheid voor begeleiding van grote ICT-projecten bij één minister te leggen. "Grote ICT-projecten zijn te complex om door organisaties en ministeries zonder vorm zelf begeleiding uit te voeren," stelt Gerkens. "Keer op keer wordt geld verspild met deze projecten en niemand neemt de verantwoordelijkheid. Het zijn belastingcenten die over de balk gegooid worden, daar moet een einde aan komen."

Komende maand praat de Kamer uitvoerig met het kabinet over ICT-projecten bij de overheid.