Kamer kan snel ja zeggen tegen afbouwen bontindustrie

De Tweede Kamer gaat zich binnenkort buigen over het voorstel van SP en PvdA om in een periode van tien jaar de nertsenfokkerij af te bouwen. Tweede Kamerlid Krista van Velzen heeft met haar PvdA-collega Harm Evert Waalkens een initiatiefwetsvoorstel ingediend, waarop de overige Kamerfracties vragen konden stellen. Die zijn nu beantwoord, waardoor de bal weer bij de Kamer ligt. Zij zullen er bij de Kamer op aandringen dit snel te doen, zodat snel duidelijkheid komt voor zowel nertsen en fokkers.

Van Velzen: “Met onze initiatiefwet komen we tegemoet aan de wens van het overgrote deel van de Nederlandse bevolking, die de bontindustrie niet meer van deze tijd vindt.” Dat blijkt ook uit de meest recente opiniepeiling (van Planet Panel) waarin Nederlanders werd gevraagd om hun mening over het doden van dieren voor bont. Net als in eerdere peilingen blijkt er een fors draagvlak voor een nertsenfokverbod: meer dan drie van de vier Nederlanders steunen het idee. Bovendien gaven in datzelfde onderzoek vier van de vijf ondervraagden aan een negatief beeld te hebben van bont verwerkt in kleding. “Er zijn gelukkig genoeg alternatieven,”stelt Van Velzen. “Het jaarlijks doden van vier miljoen nertsen ten bate van luxe veroorzaakt onnodig dierenleed.”

Van Velzen en Waalkens, beiden voormalig Dierenbeschermer van het Jaar, willen de sector tien jaar de tijd geven om af te bouwen. Zo kunnen zij gedane investeringen terugverdienen en overschakelen naar een ander specialisme. Dit is in lijn met het eerdere nertsenfokverbod van het kabinet Kok II, dat door de val van dit kabinet nooit in stemming is gebracht.