nieuws

Gedetineerde nooit zonder identiteitsbewijs op straat

Gedetineerden die vrijkomen moeten volgens de SP voortaan altijd in het bezit zijn van een identiteitsbewijs. SP-Kamerlid Krista van Velzen: “Door een gedetineerde zonder papieren op straat te zetten, begaat hij met de eerste stap buiten de poort al een overtreding. Sinds 2005 geldt immers de algemene identificatieplicht en je kan zonder papieren geen legaal werk en geen woning krijgen.”

Gedetineerden zijn vaak niet in bezit van een geldig identiteitsbewijs, bijvoorbeeld omdat deze verlopen is. Van Velzen wil dat ze niet zonder papieren terug de samenleving in worden gestuurd. “Als je weet dat mensen vast zitten, weet je ook wanneer ze vrijkomen en of ze dan een geldig identiteitsbewijs hebben. Zo niet, dan moet dat geregeld worden. Nog los van de identificatieplicht: zonder identiteitsbewijs kan je geen baan krijgen of woning huren. Zonder papieren is het risico op terugval in de criminaliteit aanzienlijk groter.”

Nu kan men slechts een identiteitsbewijs aanvragen bij de gemeente waar men staat ingeschreven. Als dat een andere gemeente is dan die waarin de gevangenis staat wordt het al lastig. Dat moet volgens de SP opgelost worden, bijvoorbeeld door een ambtenaar aan te stellen die bevoegd is namens andere gemeenten een identiteitsbewijs te verstrekken aan gedetineerden.