nieuws

Behoud lokale winkeliers, zeker in achterstandsbuurten

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft het kabinet gevraagd snel iets te doen aan de problemen die winkeliers in achterstandsbuurten ondervinden. Vandaag werd bekend dat mogelijk tot 10.000 winkeliers de komende jaren hun winkel moeten sluiten. Zeker in probleemwijken is de lokale middenstand volgens Gesthuizen ontzettend belangrijk voor sociale samenhang, controle en leefbaarheid.

Waarom nu ineens dit verzoek? “De directe aanleiding nu was de noodkreet van de Raad Nederlandse Detailhandel, die waarschuwen dat er de komende jaren weleens 10.000 winkeliers hun zaak kunnen gaan sluiten, omdat ze het gewoon niet meer bolwerken. Maar als SP pleiten we al veel langer voor ondersteunende maatregelen voor kleine ondernemers. Dit jaar nog werd een voorstel van ons overgenomen om kleine ondernemers met financiële problemen vrij te stellen van gemeentelijke belastingen. Helaas wachten we sindsdien op het wetsvoorstel dat deze stap in de goede richting mogelijk maakt.”

Zo erg is het toch ook weer niet, als mensen iets verder moeten fietsen voor hun boodschappen? Als een ondernemer niet rond kan komen, dan is dat toch gewoon marktwerking? “Dat is veel te makkelijk gesteld. Ten eerste zijn kleine ondernemers ontzettend belangrijk, zeker in wijken waar nu al veel problemen zijn. Winkeliers in de wijk zorgen ervoor dat bepaalde voorzieningen voor iedereen beschikbaar zijn en ze creëren een stukje sociale samenhang. Mensen komen elkaar tegen, praten met elkaar, dat creëert een band, die zeker in wijken waar het leven soms al niet te makkelijk is ontzettend belangrijk kan zijn. Ook signaleren zij vaak – omdat ze zoveel verhalen van buurtgenoten horen – als eerste problemen waar de overheid – die meer op afstand staat – nog geen weet van heeft. Verder zou het verdwijnen van deze winkels tot nog meer leegstand leiden, wat de komst van criminaliteit en verloedering weer in de hand werkt.”

“Ook worden deze ondernemers vaak het slachtoffer van beleid wat door diezelfde overheid bedacht wordt. Gigantische winkelcentra aan de randen van steden zijn misschien aardig voor het imago en de gemeente krijgt een zak geld van een grote projectontwikkelaar, maar je draait wel je eigen middenstand de nek om. Ook koopzondagen in de centra van de grote steden trekken klanten uit de buitenwijken weg. Een kleine ondernemer heeft vaak gewoon niet de mankracht om een zaak zeven dagen per week te bemannen. Daarom blijven we hameren op echte ondersteuning voor de kleine ondernemer, financieel en praktisch. Geen gemeentebelastingen voor ondernemers die het al zo zwaar hebben en eindelijk waardering voor de sociale functie die deze mensen in de wijk hebben. De kleine ondernemer is onmisbaar in de wijk!”

Betrokken SP'ers