nieuws

Vogelaar moet stop op slopen eisen

SP-Kamerlid Paulus Jansen vindt dat minister Vogelaar van corporaties en gemeenten een stop moet eisen op alle sloopplannen die geen bijdrage leveren aan het oplossen van sociale problemen in wijken. Hij zegt dit naar aanleiding van het recente rapport ‘Na de sloop’ van het NICIS Institute, dat aantoont dat grootschalige sloopplannen problemen in de wijken niet oplost, maar enkel verplaatst. Jansen: “Slopen veroorzaakt langere wachtlijsten en lost door het waterbedeffect sociale problemen niet op. Kortom, slopen is kapitaalvernietiging en daar moeten we onmiddellijk mee stoppen.”

Het onderzoek van NICIS ontkracht het idee dat het slopen van wijken helpt om sociale problemen op te lossen en wijken te mengen. De SP heeft dit landelijk en lokaal al vaak ingebracht, maar veel beleidsmakers zijn overtuigd van hun gelijk. Jansen: “Gelukkig wordt nu ook nog eens wetenschappelijk aangetoond dat slopen veelal geen oplossing is. De mensen uit deze wijken hebben vaak lage inkomens en worden gedwongen te verhuizen naar andere wijken met goedkopere huurwoningen. Hierdoor worden de problemen dus niet opgelost en verspreid, maar geëxporteerd naar andere wijken die daarmee de probleemwijken van de toekomst worden.”

De SP heeft minister Vogelaar al meerdere malen gewezen op de gevaren die haar focus op de veertig probleemwijken met zich mee brengt. De partij vindt dat de minister haar blik moet verruimen naar de 400 wijken die er ook niet florissant voor staan. Jansen: “De minister moet een Nationaal Wijkenfonds instellen en gemeenten helpen door praktische wetgeving in te voeren. Gelukkig wordt deze conclusie volledig gedeeld door de onderzoekers. Het wordt tijd dat de minister haar oogkleppen afzet en gaat voor het verbeteren van de situatie in de wijken in heel Nederland!”

Betrokken SP'ers