nieuws

Standaard energiecontract voor betere bescherming consument

Energiebedrijven worden voortaan verplicht om hun klanten - naast vrije contractvormen - levering volgens een standaardcontract aan te bieden. De Tweede Kamer stemde vannacht in met een voorstel van SP’er Paulus Jansen om dit te regelen.

Het standaardcontract biedt mensen die een hekel hebben aan de kleine lettertjes de zekerheid van een fatsoenlijke rechtsbescherming. Jansen: “Dit is een grote stap vooruit in het aanpakken van wildwest praktijken in de geliberaliseerde energiemarkt. Bijkomend effect is waarschijnlijk dat er voor deze standaardcontracten een flinke prijsconcurrentie ontstaat, omdat mensen nu gemakkelijk de prijzen tussen aanbieders kunnen vergelijken. Dat is hard nodig in deze tijd van snel stijgende energieprijzen.”

Ook stemde de Kamer in met een transparante klachtenprocedure voor mensen die zijn aangesloten op een stadsverwarmingsnet, die twijfels hebben over de betrouwbaarheid van hun warmtemeter. Bovendien werd een nog een SP-voorstel aangenomen dat bepaalt dat energiebedrijven een terughoudend afsluitbeleid moeten hanteren voor warmtelevering. Zo mogen ze niet afsluiten tijdens de wintermaanden en moeten ze meewerken aan schuldsanering bij betalingsachterstanden.

Betrokken SP'ers