Plasterk moet zich sterk maken voor regionale journalistiek

Minister Plasterk moet een plan maken voor het behoud van diversiteit bij de regionale media. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op de bezuinigingsplannen bij uitgeverij Wegener. Van Dijk: “Diversiteit en kwaliteit in de regionale nieuwsvoorziening is van groot maatschappelijk belang. We moeten daarom onderzoeken hoe de regionale media-diversiteit behouden kan blijven, bijvoorbeeld door middel van een landelijk fonds voor regionale media.”

Het harde bezuinigingsplan van de Britse investeringsmaatschappij Mecom bij Wegener is een slag in het gezicht van de regionale dagbladen die via dit concern worden uitgebracht. Om een rendement van 20% te behalen zouden 400 banen moeten verdwijnen bij redacties als die van BN-de Stem, de Stentor, de Gelderlander en andere regionale kranten. Dit plan is door de gedrevenheid van de redacties (die dreigden met acties) vooralsnog van tafel en Wegener komt nu op 1 september met nieuwe voorstellen. Van Dijk: “Een krant mag best winst maken, maar dat is niet haar enige bestaansreden, iets wat Mecom kennelijk wel denkt. Dit soort investeringsmaatschappijen zorgen voor een kaalslag in kwaliteit en kwantiteit bij de regionale media, en dat is niet in het belang van de belangrijke functie die de journalistiek voor de maatschappij heeft.”

Minister Plasterk komt pas in het najaar met zijn reactie op de gebeurtenissen. In december vorig jaar nam de Tweede Kamer al een motie van SP-er Van Dijk aan voor een onderzoek naar maatregelen voor meer diversiteit bij dagbladen. Van Dijk: "Het belang van pluriforme media is ook en vooral gelegen in een vrije en kritische pers, die de macht controleert en waar nodig aan de kaak stelt. De motie is meer dan een half jaar geleden aangenomen, en de minister heeft nog niets gedaan. Ondertussen zien we dat de regionale dagbladen onder druk komen te staan door simpel winstbejag waardoor hun maatschappelijke functie in het gedrang komt."

In Nederland is 85% van de dagbladen in het bezit van drie bedrijven. Landelijk is er nog wel een redelijke mate van diversiteit, maar regionaal en lokaal is de keuzevrijheid steeds meer beperkt. In 2006 kon slechts 15 procent van de Nederlanders kiezen uit concurrerende regionale kranten. In Zeeland en Limburg is er sprake van twee dagbladen van hetzelfde concern. Mondiale investeringsmaatschappijen hebben niets met de regionale pluriformiteit van een land. Van Dijk wil dat Plasterk snel met een plan komt voor behoud van de regionale diversiteit van de media.

Betrokken SP'ers