nieuws

Maak één minister verantwoordelijk voor ICT bij overheid

De omgang binnen de overheid met ICT wordt gekenmerkt door gebrekkige kennis, slechte onderlinge communicatie en het herhalen van fouten. Dit is de hoofdconclusie uit SP-onderzoek naar ICT-verspilling bij de overheid. SP-Kamerlid Arda Gerkens: “Wat duidelijk wordt is dat veel fouten voorkomen kunnen worden als iemand de regie neemt over ICT-processen. Dit zorgt voor continuïteit, toenemende kennis van zaken, en minder repeterende fouten.”

 

In juni 2007 berichtte Trouw dat er jaarlijks vier à vijf miljard euro aan ICT projecten werd verspild. Arda Gerkens opende vervolgens een meldpunt ICT en overheid: “Dat is net zoveel geld als de hele Betuwelijn heeft gekost. Als we de verspilling serieus kunnen terugdringen en de kwaliteit kunnen verbeteren, slaan we twee vliegen in één klap.”

Het meldpunt leverde in korte tijd 350 reacties op die een breed beeld geven van de misstanden. Met een aantal mensen is nader gesproken, om meer feiten boven tafel te krijgen. Gerkens: “Dit rapport geeft goed zicht op de gemeenschappelijke delers die in de meldingen terug komen. Gebrek aan kennis bij het management, de inhuur van veel externe adviseurs en ondersteuning, slechte communicatie: ze zijn er allemaal debet aan dat de ICT-projecten uit de hand lopen. Maar ook de wijze van aanbesteding is van groot belang.”

De SP doet een aantal aanbevelingen die ook met de melders zijn besproken. Gerkens: “Belangrijk is dat één minister verantwoordelijk wordt voor de begeleiding van ICT-projecten bij de overheid. Logischerwijs zou minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken leiding moeten geven aan een ICT-team dat de processen bij andere departementen begeleidt. Verder moet de inhuur van externen vermeden worden en de institutionele kennis worden versterkt.”

 

Download het rapport ICT bij de overheid: Wondermiddel of hoofdpijndossier? (PDF)