Maak einde aan marktwerking en chaos in inburgering

Minister Vogelaar (Integratie) moet haar verantwoordelijkheid nemen en nu een einde maken aan de door aanbestedingen veroorzaakte chaos bij de aanbieders van inburgeringscursussen. Dat heeft SP-Kamerlid Sadet Karabulut dinsdag gezegd tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. “Er zijn wachtlijsten voor inburgeraars en er is geld, maar docenten worden ontslagen en de klaslokalen blijven leeg. Als de minister nu niet ingrijpt, stort het inburgeringsonderwijs volledig in”, aldus Karabulut.

Volgens het SP-Kamerlid is de invoering van marktwerking de belangrijkste oorzaak van de chaos in de inburgeringscursussen. Karabulut: “Gemeenten moesten ingewikkelde aanbestedingsprocedures organiseren. Als gevolg van de bureaucratische rompslomp meldden zich in 2007 slechts 10 procent van het beloofde aantal van 65.000 cursisten aan. Dus bleven klaslokalen leeg, was er 38 miljoen euro aan verlies te verwerken en werden honderden docenten ontslagen bij de ROC’s. Ontslagen, terwijl we een groot tekort hebben aan goede leraren!”

Karabulut vindt het onbegrijpelijk dat de minister deze situatie laat voortbestaan. “Een goede infrastructuur die was opgebouwd door de ROC’s en de op gang komende inburgering worden om zeep geholpen door invoering van de marktwerking. En het publieke geld dat we in de inburgeringscursussen steken, verdwijnt in bureaucratie en naar tientallen commerciële bureautjes die het keer op keer presteren cursisten van het kastje naar de muur te sturen”, zegt zij.

Karabulut riep de minister op een einde te maken aan de marktwerking in het inburgeringsonderwijs. Vogelaar was daar niet toe bereid. Wel zegde de minister toe deze week met de ROC’s en gemeenten oplossingen te gaan zoeken voor de financiële problemen. Zij zal de Kamer hierover informeren.

Betrokken SP'ers