Gifgascontainers gaan eindelijk aangepakt worden

Er komt een strenge controle in de havens op giftige gassen als bestrijdingsmiddel in importcontainers. De Tweede Kamer stemde unaniem in met een voorstel van SP-Kamerlid Remi Poppe. Per jaar komen ongeveer 7 miljoen containers binnen waarvan 20 procent met giftige gassen. Bij 98% ontbreekt een verplichte waarschuwing op de container.

De SP wil dat de VROM-inspectie gericht ten minste 1000 containers gaat selecteren en controleren. Ook moeten er wettelijke maatregelen komen om gifgascontainers in de haven tegen te kunnen houden en te ontgassen, of desnoods de inhoud te vernietigen.

Al sinds haar aantreden ligt Remi Poppe in de clinch met minister Cramer over de gifgascontainers. Cramer kwam na veel druk niet verder dan vage plannen voor een logge, bureaucratische en weinig efficiënte aanpak zonder echte sancties. Ze wilde daarbij ook nog haar eigen verantwoordelijkheid afschuiven met een beroep op de verantwoordelijkheid van de importeurs. Terwijl dit probleem al jaren speelt en de importeurs die verantwoordelijkheid duidelijk niet oppakken.

De minister heeft vanavond bakzeil gehaald en moet nu het SP-voorstel uitvoeren. Poppe: “Met steun van deskundige in de haven, door herhaalde aandacht in het VPRO radioprogramma Argos, en door steeds weer opnieuw aandacht te vragen voor dit probleem, is het gelukt een Kamermeerderheid achter een echte aanpak te krijgen.”

Containers waar hout in zit, worden gegast met giftige bestrijdingsmiddelen. Dit is een internationale afspraak om te voorkomen dat schadelijke insecten, spinnen en dieren zich over de wereld verspreiden. Officieel moet een container na gassing gelucht worden, zodat er geen gevaar is bij opening. Dit gebeurt niet in Azië, en een verplichte waarschuwing voor gifgas zetten ze ook niet op containers omdat vervoer dan duurder is. De gebruikte gassen kunnen bij havenwerkers blijvende schade aan het zenuwstelsel, luchtwegen en hart veroorzaken.

Om geen risico’s te nemen dat containers worden geweigerd, gassen vooral de Aziatische afzenders ook als het niet nodig is: 70% van de gifgascontainers is overbodig gegast. Dat zal met een stevige aanpak snel over zijn, ontgassen of vernietigen van de inhoud gaat immers geld kosten. Poppe: “Nu we streng gaan handhaven zullen de Nederlandse importeurs dat signaal snel overbrengen naar de afzenders in Azië.”