nieuws

Gesthuizen eist einde aan het onbeheerd achterlaten van post

De SP eist van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) onmiddellijke actie om te zorgen dat er geen postzendingen meer onbeheerd kunnen worden achtergelaten in de openbare ruimte. Kamerlid Sharon Gesthuizen: “Van verschillende kanten hebben we meldingen gekregen dat bij de nieuwe spelers op de postmarkt er regelmatig zendingen post, met daartussen zelfs enveloppen van de fiscus, onbeheerd liggen te wachten op bezorging. Toen ik dit aankaartte bij de staatssecretaris bleek dat de OPTA niet kan ingrijpen omdat de nieuwe spelers nog niet onder hun toezicht vallen.”

SP Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt het feit dat de nieuwe postbedrijven nauwelijks aan regels zijn gebonden onacceptabel. Doordat de postmarkt al gedeeltelijk is geliberaliseerd, mogen nu immers veel meer bedrijven dan TNT post rondbrengen. De staatssecretaris is alleen vergeten om dit ook in de wet vast te leggen waardoor de strikte voorwaarden waar TNT aan moet voldoen, niet gelden voor de andere postbedrijven. Gesthuizen eist nu dat de Staatssecretaris nog voor het einde van de zomer ervoor zorgt dat dezelfde eisen ook kunnen worden gesteld aan de nieuwe postbedrijven. Gesthuizen: “Niemand wil dat zijn privacygevoelige informatie zomaar op straat komt te liggen. Maar dat gebeurt nu wel, zoals in Papendrecht waar een verslaggever van RTV Rijnmond mij over tipte.”

De aanpak van deze problemen kan zeker niet wachten tot een eventuele nieuwe postwet, zoals de staatssecretaris in antwoord op vragen van Gesthuizen aangaf. De nieuwe postwet hangt namelijk samen met de beslissing of de postmarkt volledig geliberaliseerd gaat worden en dit is nog steeds niet zeker. De invoering ervan is inmiddels al twee keer uitgesteld. Gesthuizen: “De staatssecretaris geeft zelf aan deze praktijk onwenselijk te vinden, dus kan het nu ook echt niet langer wachten, zeker niet op de eventuele liberalisering.”

Als het aan de SP ligt zal de postmarkt nooit volledig geliberaliseerd worden. "Sommige zaken kan je nou eenmaal beter niet aan markt overlaten," zegt Gesthuizen en wijst als voorbeeld naar de Verenigde Staten. "Zelfs in de meest liberale economie ter wereld is de post niet geliberaliseerd. Waarom willen we dit in Nederland dan wel?" De SP voerde met stakende postbezorgers en sorteerders eerder dit jaar succesvol actie voor betere arbeidsvoorwaarden in de sector.

Betrokken SP'ers