nieuws

Donner zet jonggehandicapten in de kou

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vindt dat minister Donner (Sociale Zaken) een groot deel van de jonggehandicapten in de kou zet met zijn hervorming van de Wajong. Donner wil voor jonggehandicapten een werkplicht invoeren, de bijverdienregeling versoberen en de Wajong-uitkering van studenten met eenderde verlagen. Ulenbelt: “De minister moet zijn pijlen niet richten op de uitkering van jonggehandicapten, maar op de werkgevers. Die moeten ruimte maken.”

“Veel jonggehandicapten willen dolgraag aan het werk. Maar er zijn te weinig werkgevers die hen willen of kunnen opnemen”, aldus het SP-Kamerlid. “Bezuinigen op de uitkering en een werkplicht opleggen, lossen het probleem niet op.” Volgens Ulenbelt zou de minister veel mensen met een Wajong-uitkering aan de slag kunnen krijgen door het UWV een grotere rol te geven bij hun begeleiding. “De werkgevers hoeven alleen maar vacatures open te stellen voor jonggehandicapten. Dan kan het UWV hen naar deze vacatures leiden, hen begeleiden, werkplekken passend maken en de papieren rompslomp van de werkgever overnemen. Dat maakt het aannemen van zo’n ‘moeilijke’ werknemer veel aanlokkelijker voor een werkgever”, zegt Ulenbelt.

Ulenbelt vreest dat jonggehandicapten als gevolg van de hervormingen slechter behandeld gaan worden. “De eerste verdiende centen worden gekort op de uitkering. Wie 20 procent van het minimumloon weet te verdienen gaat er niet op vooruit. Werken loont dus niet. In de voorstellen van het kabinet maakt het voor het bruto inkomen niet uit of een jonggehandicapte meer dan 70 procent van het minimumloon weet te verdienen. De SP zet in op een inkomensaanvulling waarbij ieder gewerkt uur een inkomensvooruitgang betekent, tot 120 procent van het minimumloon”, aldus Ulenbelt.

Ook de positie van de paar duizend studerende jonggehandicapten verandert dramatisch. Ulenbelt: “Donner wil de Wajong uitkeringen voor studenten met eenderde verlagen. Wajongers kunnen moeilijk bijverdienen en hebben extra kosten. De maatregelen van Donner zorgen voor een inkomensdaling van honderden euro’s en verplichten jonggehandicapten in veel gevallen om een gigantische studielening op te bouwen.”

In het najaar komt het kabinet met een definitief voorstel.

Betrokken SP'ers