nieuws

Aanbesteding gratis schoolboeken leidt tot bureaucratische rompslomp

De regering moet juridisch getouwtrek rond de gratis schoolboeken voorkomen. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk naar aanleiding van het bericht dat de rechtbank in Roermond een boekencontract tussen drie scholen en een uitgever heeft vernietigd. Van Dijk: “Dit is waar de SP voor heeft gewaarschuwd. Door de Europese aanbestedingen moeten de scholen aan allerlei ingewikkelde regels voldoen. Een foutje is snel gemaakt. Voor je het weet spant een concurrerende uitgever een proces aan en kan de school weer opnieuw beginnen. Dat leidt tot grote irritatie op de scholen. Bovendien bestaat het risico dat leerlingen hun schoolboeken niet op tijd krijgen.”

Van Dijk vreest op korte termijn nieuwe problemen: “De komende maanden beginnen veel scholen tegelijkertijd met de aanbesteding van hun schoolboeken. De kans dat er nieuwe fouten worden gemaakt is zeer reëel. Dat leidt tot tijdrovende juridische procedures. Scholen zijn al druk genoeg met het geven van goed onderwijs. Dit gedoe moeten ze er dan niet bij hebben.”

De SP is voorstander van gratis schoolboeken, mits er geen bureaucratische en juridische problemen zouden ontstaan. Van Dijk: “Daarom hebben wij tegen deze wet gestemd. Het is beter om te zoeken naar alternatieven waarbij Europese aanbestedingen niet nodig zijn. Europa heeft namelijk niets te maken met ons onderwijs. Tot die tijd dient het geld voor de schoolboeken naar de ouders overgemaakt te worden. De regering had echter haast en kwam met een wet waar nauwelijks draagvlak voor bestaat." Het Kamerlid heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt gevraagd hoeveel rechtszaken er nog moeten komen voordat ze naar een alternatief gaat zoeken.

Betrokken SP'ers