nieuws

Woonwagenbewoners vogelvrij verklaard door Vogelaar

Woonwagenbewoners kunnen niet rekenen op enige steun van minister Vogelaar. Dit blijkt uit antwoorden op schriftelijke Kamervragen van SP-Kamerlid Paulus Jansen. "Het ministerie houdt geen gegevens meer bij over woonwagenstandplaatsen en ingrijpen bij gemeenten die onfatsoenlijk omgaan met woonwagenbewoners wil de minister ook niet. Daarmee staan woonwagenbewoners definitief in de kou." aldus het SP-Kamerlid.

Jansen stelde de Kamervragen naar aanleiding van de situatie in de gemeente Den Haag. De bewoners van het woonwagenkamp aan de Escamplaan moeten wijken voor enkele nieuwbouwwoningen, maar voor de 60 wagens zijn maar 23 vervangende plaatsen beschikbaar op andere kampen. Jansen: "De andere bewoners worden min of meer gedwongen om een huurwoning te accepteren. Stimuleren is wat mij betreft oké, maar dwingen nee!"

Maar Vogelaar wijst alle verantwoordelijkheid af. In 1998 werd de Woonwagenwet ingetrokken, waarmee gemeenten verantwoordelijk werden voor het woonwagenbeleid. Jansen: "De minister speelt weer dezelfde langspeelplaat af als altijd. Niet zij, maar de gemeenten gaan over huisvesting en ze is niet van plan om maar één vinger uit te steken. Ondertussen worden er binnen een paar maanden wel een aantal mensen hun woning uitgejaagd."

Het ministerie van VROM is na het intrekken van de Woonwagenwet ook maar meteen gestopt met het bijhouden van gegevens over woonwagens. Jansen: "Dit is opmerkelijk, omdat het gebruikelijk is dat de effecten van nieuw beleid wel worden gevolgd. Het ministerie vond dit blijkbaar niet nodig en dit komt Vogelaar nu goed uit. Statistieken kunnen immers tegen je worden gebruikt."

Betrokken SP'ers