nieuws

Waterprivatisering geen oplossing voor aanpak extreme armoede

De SP ziet in de privatisering van de watervoorziening in ontwikkelingslanden geen enkele oplossing voor het behalen van de zogenaamde milleniumdoelstellingen, die grofweg een halvering van de wereldwijde armoede in 2015 beogen. In een vandaag gehouden debat over dit onderwerp riep de SP minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking daarom op meer mogelijkheden en financiering te creëren voor samenwerking tussen publieke drinkwaterbedrijven in het Westen en in ontwikkelingslanden.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang hekelde in het debat de nadruk op privatisering en zogeheten publiek-private samenwerking door Westerse donoren en instellingen als de Wereldbank. Dat wordt gepresenteerd als zogenaamde oplossing voor de halvering van het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater. Irrgang: "De minister heeft een betere watervoorziening in het deel van Afrika ten zuiden van de Sahara tot hoofddoel van zijn beleid gemaakt. Terecht, want daar is de nood momenteel het grootst. Maar we moeten concluderen dat private waterbedrijven daar niet voor de oplossing gaan zorgen omdat zij daar niet investeren. In een land als Ghana zien we juist dat publiek-private samenwerking ertoe leidt dat armen worden afgesloten van water omdat zij de rekening niet kunnen betalen." Het Ghanese parlement vraagt dan ook om het stopzetten van het contract met Aqua Vitens, waarbij ook het Nederlandse waterbedrijf Vitens is betrokken.

Irrgang ziet meer heil in het investeren in samenwerking tussen publieke drinkwaterbedrijven: "De ervaring leert dat 'publiek-publieke' samenwerking zeker niet onder doet voor publiek-private samenwerking. Het heeft juist wel als doel de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat drinkwater betaalbaar blijft voor de allerarmsten. Ik heb de minister daarom opgeroepen geld en middelen beschikbaar te stellen voor de steun hieraan, als tegenhanger van een al bestaand Wereldbankfonds dat gericht is op publiek-private samenwerking en privatisering van de watervoorziening in ontwikkelingslanden."

Volgende week zal Irrgang de Kamer vragen om zich hierover uit te spreken.