nieuws

Thuiszorgwerkers en SP‘ers bezetten gemeentehuizen!

Een paar honderd thuiszorgwerkers, ouderen en gehandicapten hebben woensdag samen met de SP in elf steden het gemeentehuis bezet uit protest tegen de afbraak van de thuiszorg. De bezettingsacties vonden plaats in Leiden, Bergen op Zoom, Den Haag, Zoetermeer, Hoorn, Hengelo, Enschede, Borne, Helmond, Weert en Roermond.

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verkeert de thuiszorg in crisis. Een groot deel van het personeel dreigt zijn baan te verliezen als het niet instemt met een lager salaris, soms wel 25 procent minder.

Agnes Kant roept op om gemeentehuizen te bezetten

Agnes Kant roept op het gemeentehuis van Leiden te bezetten.

Mensen die zorg nodig hebben, krijgen minder of helemaal geen zorg meer. De verhoudingen tussen gemeenten en zorgaanbieders staan op scherp, er dreigen rechtszaken, de eerste wordt al gevoerd.

De speciale radio-tomaat uitzending, met een debat tussen Agnes Kant en wethouder Van den Berg te Leiden

Tijdens de bezettingen werden aan de verantwoordelijke wethouders symbolisch de 85.000 handtekeningen overhandigd die zijn geplaatst onder de petitie ‘Ja tegen goede thuiszorg en Nee tegen duizenden ontslagen’.

Demonstranten dringen het gemeentehuis van Leiden binnen.

Noodklok Tweede Kamerleden van de SP ondersteunen de bezettingsacties. Zo was Agnes Kant aanwezig bij de bezetting in Leiden. “Het water staat de thuiszorgwerkers aan de lippen, dat willen ze met deze actie duidelijk maken,” liet Kant weten vanuit het Leidse stadhuis. “We zijn hier met tientallen mensen uit de thuiszorg, Leidse SP'ers, maar ook sympathisanten, zoals mensen die thuiszorg nodig hebben en hun familie. Want het is niet alleen een kwestie van goede beloning en arbeidsvoorwaarden, maar toch vooral een kwestie van goede zorg. De kwaliteit staat zwaar onder druk en daarover luiden we hier de noodklok richting de gemeenten die tegenwoordig verantwoordelijk zijn voor de aanbesteding van de thuiszorg.”

Agnes Kant overhandigt handtekeningen aan de wethouder van Leiden

Agnes Kant overhandigt handtekeningen aan wethouder Gerda van den Berg in Leiden.

Ook in Weert was geen tekort aan sympathisanten: hier kwam zelfs een delegatie stakende buschauffeurs uit het streekvervoer langs om de bezetters, onder wie SP-Kamerlid Paul Lempens, een hart onder de riem te steken. Actievoerende thuishulpen en de SP hebben in Weert al voor elkaar gekregen dat de salarisverlaging van 25 procent voorlopig van de baan is. Maar daarmee is de strijd nog niet gestreden, de verantwoordelijk wethouder werd dan ook kritisch ondervraagd door de bezetters.

Weert

De bezetters van het gemeentehuis van Weert overhandigen de petitie aan de wethouder

Erik de Vries overhandigt de handtekeningen aan de wethouder

De Helmondse SP-fractievoorzitter Erik de Vries overhandigt een zwartboek over de thuiszorg aan wethouder Stienen die waarnam voor verantwoordelijk wethouder Boetzkes.

“De Zorg is Ziek”, zo hielden leden van de SP, onder wie Kamerlid Fons Luijben, en thuiszorgmedewerkers van Carint in Hengelo de naar buiten geroepen wethouder voor. De Hengelose SP-fractievoorzitter Mariska ten Heuw gaf aan dat de maat echt vol is, zowel voor de mensen die thuiszorg nodig hebben als voor het personeel.

Hengelo

Een gebruiker van thuiszorg legt de wethouder uit wat de gevolgen van het huidige beleid zijn: “U heeft mooie woorden, maar ik ervaar een andere praktijk.”

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player. var so = new SWFObject("http://www.janmarijnissen.nl/wp-content/plugins/wordtube/mediaplayer.swf", "9", "368", "400", "7", "#FFFFFF"); so.addVariable("file", "http://www.janmarijnissen.nl/wp-content/plugins/wordtube/myextractXML.php?id=9"); so.addVariable("displayheight", "276"); so.addVariable("displaywidth", "368"); so.addVariable("thumbsinplaylist", "true"); so.addVariable("shuffle", "false"); so.addVariable("width", "368"); so.addVariable("height", "400"); so.addVariable("logo", "http://www.janmarijnissen.nl/media/video/sp_transparant.png"); so.addVariable("overstretch", "true"); so.addVariable("showdigits", "true"); so.addVariable("showfsbutton", "true"); so.addVariable("backcolor", "0xFFFFFF"); so.addVariable("frontcolor", "0xff0000"); so.addVariable("lightcolor", "0x000000"); so.addVariable("volume", "80"); so.addVariable("bufferlength", "5"); so.addVariable("fullscreenpage", "http://www.janmarijnissen.nl/wp-content/plugins/wordtube/fullscreen.html"); so.addVariable("fsreturnpage", "http://www.janmarijnissen.nl/?p=7587&preview=true"); so.addParam("allowfullscreen", "true"); so.addVariable("callback", "http://www.janmarijnissen.nl/wp-content/plugins/wordtube/wordtube-statistics.php"); so.write("WT29");

De rug recht Renske Leijten was in Bergen op Zoom, waar zeventig boze thuiszorgwerkers in optocht naar het gemeentehuis trekken, met een doodskist waarin zij de thuiszorg ten grave droegen.

Bergen op Zoom

De thuiszorg wordt te grave gedragen in Bergen op Zoom.

“Dit zijn geen mensen die snel de straat op gaan, maar de actiebereidheid is indrukwekkend,” zo liet Leijten weten vanaf de stoep voor het gemeentehuis. “De mensen zijn enorm boos over 'het kapotmaken van de thuiszorg', zoals ze het zelf zeggen. Dat ze na de invoering van marktwerking tot een kwart van hun toch al magere beloning moeten inleveren, ervaren ze als een klap in hun gezicht, alsof de maatschappij totaal niet waardeert wat zij doen.” De thuiszorgwerkers in Bergen op Zoom houden hun rug dan ook recht en weigeren tot nu toe de nieuwe wurgcontracten te tekenen, waardoor de druk op het thuiszorgbedrijf en de gemeente fors oploopt.

Bergen op Zoom

SP-Kamerlid Renske Leijten en actievoerende SP'ers en thuiszorgwerkers in Bergen op Zoom.

In Enschede toog SP-Kamerlid Farshad Bashir met tientallen actievoerders naar het gemeentehuis. Zoals in andere steden probeerde ook hier de wethouder (Van der Zee, GroenLinks) zijn eigen straat schoon te vegen. SP-afdelingsvoorzitter Margriet Woelders liet dit echter niet gebeuren. Ze wees de wethouder erop dat de SP verschillende voorstellen heeft gedaan om de thuiszorg te beschermen tegen de kwalijke effecten van de marktwerking. Die voorstellen werden echter terzijde gelegd met als resultaat ontslag en degradatie tot alfahulp van honderden werknemers van de plaatselijke thuiszorgorganisatie.

Enschede

SP-Kamerlid Farshad Bashir en andere bezetters in het gemeentehuis van Enschede.

In Hoorn drongen zo'n zeventig boze thuiszorgmedewerkers met Kamerlid Arda Gerkens en andere SP'ers het gemeentehuis binnen. Ook in deze stad is de situatie nijpend: zo'n 80 procent van de cliënten heeft na herindicatie voor de B-hulp een alfahulp in de plaats gekregen. “Daardoor moet ook 80 procent van de thuiszorghulpen een stap omlaag doen, dus salaris inleveren of zelfs vertrekken”, aldus Gerkens. De verantwoordelijk wethouder in Hoorn hoorde de klachten van de demonstranten met zichtbare irritatie aan. Hij was ervan overtuigd dat de thuiszorg in zijn stad prima functioneert, maar zegde uiteindelijk toe wel een keer met het thuiszorgpersoneel zelf om tafel te willen gaan zitten.

De bezetters van het stadhuis van Hoorn

Boze thuiszorgmedewerkers in het stadhuis van Hoorn.

Petitie Later overhandigden twee thuiszorgwerkers en een cliënt namens het Comité Zorg Geen Markt aan staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) de door 85.000 mensen ondertekende petitie voor het behoud van goede thuiszorg. Kant: “We proberen de situatie in de zorg nu ruim een jaar onder de aandacht te brengen. We hebben drie rapporten uitgebracht waarin mensen verslag doen van hun ervaringen. Het Plein in Den Haag heeft twee keer vol gestaan met mensen die tegen dit slechte beleid protesteerden. En we hebben met ons thuiszorgspotje op TV laten zien wat mensen die van zorg afhankelijk zijn moeten ervaren. De marktwerking in de thuiszorg maakt meer kapot dan ons lief is, en dat moet stoppen.”

Thuiszorgwerkers Anja Midden en Anita Elsing overhandigen samen met cliënte Miep Florijn de handtekeningen aan staatssecretaris Bussemaker

Thuiszorgwerkers Anja Midden en Anita Elsing overhandigen samen met cliënte Miep Florijn de handtekeningen aan staatssecretaris Bussemaker.

Oplossingen Kant diende eerder een pakket van drie initiatiefwetsvoorstellen in ter reparatie van de thuiszorg. Er moeten basistarieven komen voor de huishoudelijke zorg. De marktwerking via de verplichte aanbesteding moet stoppen. Thuiszorgwerkers moeten bij hun mensen kunnen blijven als een andere thuiszorginstelling de uitvoering overneemt. Uitbuiting via een alfahulpconstructie wordt onmogelijk gemaakt. Tot slot stelt de SP voor het budget dat gemeenten krijgen voor de WMO te oormerken, opdat gemeente dat geld niet ergens anders aan uit kunnen geven. Kant: “Laten we snel werk van maken van het repareren van de thuiszorg, en niet de zaak verder in de soep laten lopen, zodat we daar straks weer een parlementaire onderzoekscommissie op moeten zetten.”

Bezet!

Het gemeentehuis van Leiden bezet.

Sharon Gesthuizen bij de bezetting in Den Haag

Sharon Gesthuizen bij de bezetting in Den Haag

Roermond

In Roermond waren ongeveer 60 medewerkers van de thuiszorg aanwezig. Aan wethouders van Roerdalen en Roermond is een brandbrief overhandigd.