Strijdbare buschauffeurs in groten getale op Jaarbeursplein (video)

SP-Kamerlid Emile Roemer was vandaag samen met een aantal SP-ers in Utrecht om de duizenden stakende buschauffeurs te laten weten dat de SP achter hen staat in hun strijd voor een fatsoenlijk loon. Roemer: “Het is fantastisch om te zien dat zoveel chauffeurs bij elkaar komen om te strijden voor een eerlijk loon en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Ik hoop dat dit ook naar de politiek een signaal is dat er nu echt iets moet gebeuren.”

Van heinde en verre waren chauffeurs naar de Utrechtse Jaarbeurs afgereisd om te laten weten dat ze niet langer met zich laten sollen. De wekenlange publieksvriendelijke stakingen hebben er niet voor gezorgd dat de werkgever een redelijk bod heeft gedaan. De chauffeurs zijn dan ook met pijn in het hart overgegaan naar een algehele staking. Roemer: “Niemand vindt dit leuk, zeker de chauffeurs niet. Die willen gewoon rijden. Maar een chauffeur moet ook eten, en wanneer ze dit nu niet doen blijft er geen chauffeur over. Dat is ook niet in het belang van de reiziger.”

Vakbonden FNV en CNV openden in Utrecht ook fel de aanval op de marktwerking in het openbaar vervoer. Beide wezen op de desastreuze gevolgen voor zowel reiziger als chauffeur. Volgens de bonden is het volstrekt onzinnig om verder te gaan met de marktwerking in het openbaar vervoer, omdat dit nu eenmaal geen markt is.

Een veel gehoord geluid op de demonstratie was dat de chauffeurs het zat zijn om de dupe te worden van een conflict waar ze eigenlijk buiten staan. “De chauffeurs hebben het idee – en ik denk dat ze gelijk hebben – dat hun bazen een probleem hebben met staatssecretaris Huizinga en op deze manier druk willen zetten. Dat zijn ze zat en daar hebben ze natuurlijk honderd procent gelijk in", aldus Roemer.

Bekijk het video-verslag waarin SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer buschauffeurs interviewt en de vertegenwoordigers van CNV en FNV. Ze spreken zich uit tegen de marktwerking in het streekvervoer.