nieuws

SP krijgt steun voor beter belastingsysteem Antillen

De Nederlandse Antillen hebben een beter belastingsysteem nodig. Die boodschap kreeg staatssecretaris Bijleveld woensdag mee van de Tweede Kamer, tijdens een door de SP aangevraagd overleg over de belastingparadijzen op de Antillen. Volgens de SP en andere partijen moet het belastingsysteem worden aangepast, zodat grote bedrijven en rijke Antilianen meer bijdragen aan investeringen in onderwijs, zorg en armoedebestrijding.

SP-Kamerlid Ronald van Raak startte begin 2007 een onderzoek naar de belastingen op de Nederlandse Antillen. Inmiddels is duidelijk dat de eilanden minimaal vijftien speciale economische zones hebben, waar bedrijven nauwelijks belasting hoeven te betalen. Van Raak: “De eilanden zijn het slachtoffer van belastingconcurrentie, waarbij kleine overheden machteloos staan tegenover internationale ondernemingen. Alleen al op Curaçao zijn er ruim 330 bedrijven die nauwelijks belasting betalen. Soms zijn dit brievenbusfirma’s, soms multinationals, zoals het Amerikaanse olieoverslagbedrijf Valero op Sint Eustatius.”

“Maar ook buiten de zogenoemde e-zones op de eilanden blijkt het slecht gesteld met de belastingmoraal. Lang niet iedereen lijkt een belastingaanslag te krijgen. En lang niet iedereen lijkt de aanslagen daadwerkelijk te betalen. Bovendien kondigde Curaçao onlangs aan verschillende belastingen te gaan verlagen”, zegt Van Raak.

Op dit moment vinden onderhandelingen plaats over nieuwe staatkundige verhoudingen, waarbij Nederland de Antillen een kwijtschelding van 2,2 miljard euro aan schuld in het vooruitzicht heeft gesteld. CDA, VVD en GroenLinks steunen de eis van de SP dat alleen solidariteit van Nederlandse burgers gevraagd kan worden, als ook rijke Antillianen bereid zijn een bijdrage te leveren.

Betrokken SP'ers