nieuws

Roemer houdt Amsterdams auto weren tegen

Dankzij een voorstel van SP-Kamerlid Emile Roemer is het Amsterdamse plan om oude auto’s uit de binnenstad te weren voorlopig van de baan. Roemer: “Mensen met een oude auto zouden de stad niet meer in kunnen, terwijl te veel mensen – zeker die met een kleine beurs – vaak nog geen enkel alternatief hebben. Natuurlijk moet er iets gebeuren aan de luchtkwaliteit in Amsterdam, maar niet op deze manier. Gelukkig heeft de Tweede Kamer dat ook op tijd ingezien.”

De gemeente Amsterdam wilde van een groot deel van de stad een zogenoemde milieuzone maken. Auto’s van voor een bepaald bouwjaar zouden in deze zone niet meer mogen rijden. Mensen die geen geld hebben voor een nieuwe auto en toch in de stad moeten zijn, zouden hier de dupe van worden. “Gewoon leeftijdsdiscriminatie dus, een dikke SUV van twee jaar oud mag wel de stad in maar een oud autootje niet. Dat is niet te verkopen”, aldus Roemer.

Het SP-Kamerlid vreest daarnaast dat iedere stad in Nederland een eigen regeling gaat bedenken, waardoor een totaal onoverzichtelijke lappendeken dreigt te ontstaan. “Straks mag ik met mijn auto Amsterdam niet meer in, moet ik in Rotterdam een sticker op mijn ruit, kan ik in Appelscha extra betalen en mag ik Enschede gewoon binnenrijden. Dat moet je niet willen”, aldus het SP-Kamerlid.

Ook bestaat er grote twijfel over de effectiviteit van deze milieuzones. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de gevolgen voor het milieu nihil zijn. “Dat er in Amsterdam iets moet gebeuren is duidelijk. Binnenkort treedt het Nationaal Samenwerkingsverband Luchtkwaliteit in werking. Mocht nou blijken dat Amsterdam er alles aan doet en ook dit samenwerkingsverband niet tot verbetering van de luchtkwaliteit leidt, kunnen we altijd nog overgaan tot milieuzonering. Maar dan wel met één regeling en niet een bonte collectie van plaatselijke initiatieven waar niemand iets van begrijpt”, aldus Roemer.

Betrokken SP'ers