nieuws

Nederland moet niet zwichten voor druk Deutsche Post

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) moet niet toegeven aan de druk van postbedrijven en andere marktfanatici om toch per 1 juli de postmarkt te liberaliseren. Dat zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen in reactie op het bericht dat Deutsche Post met de Nederlandse dochteronderneming Selektmail een klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie om Nederland te dwingen toch eind deze maand de postmarkt open te gooien.

Gesthuizen pleitte er juist deze week voor van uitstel van de liberalisering afstel te maken. “Het is niet verstandig om een krimpende postmarkt te liberaliseren. Liberalisering van de postmarkt gaat over de ruggen van de werknemers. De arbeidsvoorwaarden komen onder immense druk te staan. We brengen de zekerheid van onze eigen postbezorging in gevaar en dreigen bovendien weer een Nederlands bedrijf te verliezen aan grote internationale spelers op de markt.”

Direct na het verschijnen van het bericht over de klacht van Deutsche Post stelde de SP vragen aan de staatssecretaris. Gesthuizen: “Ik wil vooral van Heemskerk weten of Europa ons inderdaad kan dwingen onze markt te openen voor andere EU-landen dat doen. Als dat zo is, hoe heeft de Nederlandse regering zich dan in die positie laten duwen? Het zou betekenen dat we van Europa voorop moeten lopen, dat zou belachelijk zijn.”

Na gezamenlijke inspanning van werknemers, de vakbeweging en de SP erkende staatssecretaris Heemskerk vorige maand op de valreep dat de postmarkt pas open kan als er een cao is gerealiseerd voor alle postwerkers in Nederland. De Eerste Kamer besloot vorige week de nieuwe Postwet zelfs niet in behandeling te nemen. De senaatsfracties vinden de stand van zaken op de postmarkt te onzeker om nu al een principieel besluit te nemen over liberalisering. Gesthuizen: “Dit geeft aan dat het nog niet te laat is om de discussie over het nut van liberalisering te heropenen. Het maatschappelijk draagvlak ontbreekt volledig, maar het zijn vooral de grote bedrijven die de liberalisering koste wat kost willen doorzetten. Hen kan het niets schelen dat van goede, volwaardige banen bijbanen worden gemaakt.”

“Voor de SP is duidelijk dat er geen heil valt te verwachten van een geliberaliseerde Europese postmarkt. Uiteindelijk zal de slag bij de concurrentie die dan losbarst vele verliezers kennen, vooral onder de werknemers!”

Betrokken SP'ers