nieuws

Minister moet ingrijpen om absurde huurverhogingen te verkomen

Minister Vogelaar moet ingrijpen om absurde huurverhogingen in de vrije huursector te voorkomen. Dit bepleiten SP-Kamerleden Paulus Jansen en Remi Poppe, die haar opheldering hebben gevraagd over een huurverhoging van 1000 euro die bewoners van het Hilwiscomplex in Amsterdam opgelegd hebben gekregen. Jansen: "De huur was ongeveer 800 euro per maand en gaat dus stijgen met 131%! Een absurde situatie."

De particuliere verhuurder Rapange stuurde de huurders eerst een brief waarin werd gemeld dat de huurverhoging per 1 juli 1,6% bedroeg, maar kwam daar een aantal weken later op terug door wederom een brief te sturen waarin een huurverhoging met ongeveer 131% werd aangekondigd. Jansen: "De bewoners zijn natuurlijk ten einde raad en vrezen dat zij hun huis uit zullen moeten, simpelweg omdat voor de meeste mensen een huur van 1850 euro per maand niet op te brengen is."

Als je in een geliberaliseerde huurwoning woont (een woning met een huur boven de 623 euro per maand) is de verhuurder niet gehouden aan de maximale huurstijging die is bepaald door minister Vogelaar (op dit moment 1,6%). De verhuurder kan de huur dus onbeperkt verhogen. Als een huurder het hier niet mee eens is, kan een rechter dit toetsen. Hij zal dan de huur vergelijken met de markthuur. Jansen: "Met name in gebieden met een overspannen woningmarkt, zoals Amsterdam, Haarlem, het Gooi en Utrecht ligt de markthuur érg hoog en het is dus goed mogelijk dat een rechter de verhuurder nog in het gelijk stelt ook! Ook in het huursegment tussen de 600 en 900 euro is een vorm van huurbescherming nodig. Anders zijn al deze huurders vogelvrij verklaard."

Betrokken SP'ers