nieuws

Koopkrachtdaling onacceptabel: schrap de BTW-verhoging

“Dat mensen met een klein inkomen er komend jaar op achteruit gaan, is voor ons onacceptabel”, zegt Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid voor de SP, in reactie op uitgelekte koopkrachtvoorspellingen. Ze wil dat de voorgestelde BTW-verhoging niet doorgaat.

De Nederlanders gaan er volgend jaar fors minder op vooruit dan voorspeld. Groepen met een minimum-inkomen gaan er zelfs op áchteruit. Dit wordt gemeld aan de hand van vandaag uitgelekte voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB). Karabulut: “Dit jaar is de mensen al een worst voorgehouden waar ze naar hebben kunnen fluiten, je kunt mensen niet opnieuw bedonderen.”

Eerder werd aangenomen dat mensen er volgend jaar één procent op vooruit gaan. Het lijkt nu echter nog slechts te gaan om een kwart procent. Mensen met een minimum-inkomen zouden er zelfs tot een procent op achteruit gaan. Karabulut: “Dat voelen mensen flink in hun portemonnee, zeker omdat allerlei kosten maar blijven stijgen.”

Het kabinet moet volgens Karabulut alles uit de kast halen om koopkrachtverlies te repareren. “De voorgestelde BTW-verhoging van 19 naar 20 procent moet niet doorgaan. Met die maatregel, die 1 januari zou moeten ingaan, maakt de regering een groot deel van de dagelijkse boodschappen nog duurder. Zo worden voor steeds meer mensen de problemen niet opgelost, maar vergroot.”