nieuws

Irrgang spreekt demonstratie Somaliërs toe

SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft vrijdag een demonstratie van de Somalische gemeenschap in Nederland toegesproken. De demonstranten vroegen op het Plein in Den Haag aandacht voor de dramatische humanitaire situatie in Somalië.

Somaliërs op het Plein in Den Haag

Somaliërs demonstreren op het Plein in Den Haag.

Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, vindt in Somalië op dit moment waarschijnlijk de grootste humanitaire ramp ter wereld plaats. De oorlog tussen de Overgangsregering, gesteund door de Ethiopische troepen, en de islamitische oppositie maakt duizenden slachtoffers. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. De hoofdstad Mogadishu is grotendeels verlaten. De honger leidt tot massale ondervoeding en het geweld maakt voedselleveranties erg moeilijk. Nieuws over Somalië is er weinig omdat ook journalisten hun leven niet zeker zijn in het land.

Ewout Irrgang spreekt de demonstranten toe

Ewout Irrgang spreekt de demonstranten toe.

De door de VS gesteunde Ethiopische inval van eind 2006 heeft de toch al slechte situatie verder verslechterd. Behalve de oppositie, maken volgens Human Rights Watch ook de Ethiopische troepen en de Overgangsregering zich schuldig aan oorlogsmisdaden zoals het beschieten van woonwijken en het standrechtelijk executeren van burgers. Irrgang: “De Nederlandse regering moet zich veel kritischer opstellen ten opzichte van de VS en Ethiopië. Zij moet een concreet tijdschema eisen voor de terugtrekking van de Ethiopische troepen. De EU is de grootste donor van de niet functionerende Overgangsregering. Minister Koenders moet zich bij de EU inzetten voor onmiddellijke beëindiging van de subsidiëring van de Overgangsregering.”

Een aantal oorlogsmisdadigers van zowel de Islamitische oppositie als de Overgangsregering heeft een Europees paspoort. Irrgang heeft het kabinet gevraagd de geruchten te onderzoeken dat een aantal van hen ook een Nederlands paspoort heeft en wat de mogelijkheden zijn om hen in Nederland te vervolgen.