Geluidsberekening windmolens deugt inderdaad niet

Minister Cramer heeft in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Paulus Jansen toegegeven dat de bestaande regels voor de geluidsberekening van hoge windmolens inderdaad niet deugen. Paulus Jansen: "Maar ze blijft deze ondeugdelijke regels wel toepassen tot er begin 2009 een nieuwe berekeningsmethode is vastgesteld. Dat is erg onverstandig."

In 2002 werd uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bekend dat hoge windturbines meer geluidsoverlast veroorzaken dan lagere windturbines. Eén en ander heeft te maken met de hogere luchtlagen waarin de wieken van deze hogere molens zitten. Zo kan het in de praktijk voorkomen dat het op de grond nagenoeg windstil is, terwijl het bij de wieken fors waait. Het gevolg is veel geluidsoverlast voor omwonenden.

Minister Cramer erkent nu dat de huidige rekenmethodes niet kloppen, maar geeft aan geen maatregelen te nemen totdat zij nieuwe regels heeft bedacht. Jansen: "Mijn voorstel was juist om de norm tijdelijk aan te scherpen, om daarmee uit te sluiten dat omwonenden te veel gedreun voor de kiezen krijgen, maar de minister doet helemaal niets. Waarschijnlijk omdat zij om haar duurzame energiedoelstellingen te halen, heel veel windmolens op land in de planning heeft."

Jansen verwacht dat de minister wel eens van een koude kermis thuis kan komen: "Nu blijkt dat de rekenmethodes niet deugen, verwacht ik dat omwonenden met succes voor de rechter de vernietiging van afgegeven vergunningen kunnen afdwingen. Dat is slecht voor de productie van groene stroom en het kost lagere overheden en initiatiefnemers een hoop geld. Dit kan nooit de bedoeling zijn en ik zal dus over een aantal weken als de Kamer over dit onderwerp debatteert, de minister het vuur aan de schenen leggen over deze struisvogelpolitiek."